Planirali srušiti vladu
0

Turska: Nastavljeno suđenje za 365 oficira optuženih za zavjeru

FENA
Cetin Dogan
Cetin Dogan
Suđenje za 365 turskih oficira optuženih za pripremanje državnog udara i svrgavanje vlade koja je fomirana iz redova islamističkog pokreta nastavljeno je u četvrtak u predgrađu Istanbula, a presuda se očekuje u petak.

Oko 250 vojnika zadržanih u pritvoru prisustvovalo je suđenju, a stotine posmatrača su se okupile u prostorima suda u Silivriju, na kojem je suđenje počelo u decembru 2010. godine.

Sud je u četvrtak saslušao "posljednje riječi" svakog optuženika da bi u petak izrekao presudu, javlja AFP.

Bivši general Cetin Dogan, osumnjičen da je bio "mozak" plana destabilizacije u 2003. godini i rušenja vlade Stranke pravde i razvoja (AKP) kojoj je on pristupio godinu dana ranije, postavio se kao tužitelj svojih sudaca.

"Vidimo ovdje kako se sudi vojnicima Mustafe Kemala Ataturka koji su dali život ovoj zemlji, njihovoj privrženosti republici i njenim principima", izjavio je bivši general.

Džetin je proglasio odgovornim za "nepravedno i nelegalno" suđenje osobe "s mentalitetom koji smatra neprijateljima sve one koji ne pripadaju njihovom bratstvu".

Aludirao je na islamističko porijeklo vlade i na moć vjerskog bratstva propovjednika Fethullaha Gulena koja je u sudskom aparatu.