Izjasnio se da nije kriv
8

Historijsko suđenje Donaldu Trumpu: Događaji s posljednjeg ročišta u fokusu američkih medija

N. V.
Krivično suđenje Donaldu Trumpu, bivšem predsjedniku SAD-a, održano je na sudu u New Yorku. Ono je kratko prekinuto nakon što se muškarac zapalio ispred suda, ali je današnje ročište na kraju završeno.
Optužen je da je pokušao prikriti tajnu isplatu od 130.000 dolara porno zvijezdi Stormy Daniels prije nego što je pobijedio na izborima 2016. godine. On se izjasnio da nije kriv po 34 tačke optužnice te negira da je imao aferu.

BBC piše da je ovo prvi put da se neki američki predsjednik suočava sa krivičnim suđenjem, a danas je bilo jedno od prvih ročišta. Američki mediji su tako danas kao prioritet postavili izvještavanje sa suđenja.

Na ročištu je potvrđena porota od sedam muškaraca i pet žena, plus šest pomoćnih porotnika. Također je tužitelj najavio da će na narednom ročištu biti saslušan prvi svjedok. Oni pak ne žele unaprijed reći ime svjedoka kako se ne bi suočio s pritiskom Donalda Trumpa, s obzirom na to da na suđenje dolazi "sa slobode". Kao argument su naveli da Trump voli koristiti društvene mreže kako bi napadao osobe, koje imaju veze s ovim slučajem.

Nakon završetka suđenja danas, Trump je ispred suda ponovio medijima da se suočava s "lovom na vještice", koji navodno režiraju njegovi politički protivnici. On nije dao nikakve dokaze za svoju tvrdnju da se suočava s političkim progonom.

Trump će sljedeći put u ovoj sudnici biti u ponedjeljak, kada će sud održati uvodne riječi u historijskom krivičnom suđenju bivšem predsjedniku.