Svijet
0

Tuniski premijer zamijenio 12 ministara i zadržao funkciju

FENA
Mohammed Ghannouchi (Foto: Reuters)
Mohammed Ghannouchi (Foto: Reuters)
Tuniski premijer Mohammed Ghannouchi saopćio je u petak imena novih 12 ministara u prijelaznoj vladi, od kojih nijedan nije član vladajuće stranke čije je prisustvo u vladi bilo povod za višednevne ulične proteste u zemlji.

Ghannouchi će, međutim, ostati na čelu nove vlade usprkos pozivima demonstranata da podnese ostavku.

Imenovanje nezavisnih ministara na čelo ministarstava unutrašnjih poslova, vanjskih poslova i odbrane pokušaj je umirivanja građana koji od 14. januara protestiraju zbog prisutnosti ministara vladajuće partije RCD svrgnutog predsjednika Zina al-Abidina Ben Alija u prijelaznoj vladi, navela je agencija Associated Press.

Malo je vjerojatno, međutim, da će ova promjena u potpunosti zaustaviti proteste u Tunisu, od kojih su neki spontani, a neki više organizirani, ocijenio je Reuters.

Nakon televizijskog obraćanja premijera, među demonstrantima koji su se okupili ispred njegova ureda tražeći ostavku čuli su se povici "Hljeba, vode, a ne Ghannouchija!"

"Ne prihvatamo Ghannouchija i iznenađeni smo što ga vidimo da objavljuje sastav vlade. Kako se nije borio protiv korupcije u vrijeme (vladavine) Ben Alija, on je saučesnik", rekao je jedan sudionik protesta.

Ghannouchi je u obraćanju rekao da je novi sastav vlade dogovoren nakon konsultacija svih političkih stranaka i organizacija civilnog društva i da su ministri izabrani na temelju iskustva i kvalifikacija.

Tuniski premijer također je obećao da će prijelazna vlada voditi državu ka prvim slobodnim izborima, koje će organizirati neovisno tijelo i nadgledati međunarodni promatrači.

Vlast u Tunisu preuzela je prijelazna vlada, nakon što je Ben Ali 14. januara pobjegao u Saudijsku Arabiju nakon više sedmica nasilnih protesta građana zbog siromaštva, represije i korupcije.