Svijet
49

Trump bi obarao ruske avione: Kad budala krene na vas, morate pucati

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Kandidat za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump izjavio je da bi američki avioni trebali oboriti ruske lovce koji provociraju kao što se to desilo nedavno iznad Baltičkog mora.

Trump je komentarisao incident u kojem je ruski SU-27 izveo svojevrsni salto nazvan "barrel roll" iznad američkog izviđačkog aviona. Događaj se odvio u petak iznad međunarodnih voda, američka strana nazvala je potez neprofesionalnim i opasnim, dok je Moskva saopćila kako američki avion nije mogao biti identifikovan jer je pilot ugasio transponder.

"Obama bi trebao nazvati Putina, ali mi nemamo takvog predsjednika. On će vjerovatno radije igrati golf ili nešto slično. Ovo se ne smije dešavati. To se zove izazivanje i trebalo bi biti rješeno brzim pozivom predsjedniku Rusije", rekao je Trump.

On je potom dodao da u određenom trenutku, kada diplomatija propadne, američki avioni trebaju pucati na ruske lovce.

"U jednom trenutku, kada budala krene na vas, onda morate pucati. To je potpuno nepoštovanje naše države", objasnio je Trump.

Podsjećamo, ruski pilot se u petak odvažio i približio američkoj letjelici na samo osam metara i to u maniru salta. Naime, ruski lovac se okrenuo na "leđa" i preletio iznad američkog aviona.