Epilog uličnih sukoba
0

Tokom demonstracija u Atini povrijeđeno 30 ljudi

FENA
(Foto: Reuters)
U sukobima tokom demonstracija zbog vladinih mjera štednje u centru Atine u srijedu je povrijeđeno 30 ljudi, prema najnovijim informacijama.

Grčki ministar za razvoj Mihalis Hrisohoidis izjavio je u srijedu navečer da vlada nacionalnog jedinstva koja bi eventualno bila formirana ne bi mogla ponovno pregovarati s Evropskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom o paketu pomoći.

"Ne kažem da ne bi trebalo pregovarati, naprotiv, ali pogrešno je misliti da bi nova vlada mogla sutra da ode u Bruxelles i ponovo pregovara o svemu", izjavio je Hrisohoidis za televiziju Mega, prenosi Reuters.

Jedna žena i 29 muškaraca je zbog ozljeda odvedeno u bolnicu u grčkoj prijestolnici, ali je osam osoba pušteno odmah nakon što je dobilo prvu pomoć.

Ostali ozlijeđeni su zadržani zbog problema s disanjem ili povreda od manjih udaraca, prema saopćenju ministarstva zdravstva, prenosi grčka novinska agencija ANA.

Dok su zastupnici raspravljali o novim mjerama štednje, ispred zgrade parlamenta okupile su se tisuće ljudi, protestirajući zbog srednjoročnog fiskalnog plana koji je uvjet za dobivanje financijske pomoći EU-a i MMF-a.

Prema policijskim procjenama, u demonstracijama je sudjelovalo 20.000 ljudi, dok mediji navode da je taj broj veći i da iznosi oko 40.000.

Sukobi demonstranata i policije na trgu Sintagma izbili su kada su sudionici protesta bacali kamenje i "molotovljeve koktele" na pripadnike službe sigurnosti, koji su zatim upotrijebili suzavac.

Policija je saopćila da će 15 ljudi u četvrtak biti izvedeno pred tužitelja.

U saopćenju se dodaje da su tokom sukoba u srijedu razbijeni prozori dviju prodavaonica, a uništeni su i znaci dviju banaka kao i četiri autobusna stajališta.

Protesti su održani paralelno s početkom generalnog štrajka, trećeg ove godine, koji su organizirali vodeći grčki sindikati nezadovoljni vladinim programom štednje u kome se predviđa smanjenje plaća, povećanje poreza i prodaja javnih poduzeća.

Grčki premijer Jorgos Papandreou izjavio je u srijedu opozicijskom čelniku Antonisu Samarasu da je spreman podnijeti ostavku i otvoriti put formiranju vlade nacionalnog jedinstva, ali samo ako ona podrži dogovoreni paket pomoći EU-a i MMF-a, prenosi Reuters pozivajući se na izvor iz grčke vlade.

Izvori iz Samarasove stranke "Nova demokracija" tvrde, pak, da će konzervativci sudjelovati u vlasti samo ukoliko ona ponovno bude pregovarala s EU-om i MMF-om i ako Papandreou podnese ostavku.