Svijet
0

Thaksin će biti uhapšen ako se vrati u Tajland

FENA
Svrgnuti tajlandski premijer Thaksin Shinawatra bit će uhapšen ako se vrati u zemlju iz samonemetnutog egzila kako je planirao, čak i ako njegovi saveznici koji su pobijedili uspostave vladu nakon prošlosedmičnih općih izbora, saopćili su zvaničnici u četvrtak.

Thaksin je izjavio na konferenciji za novinare u Hong Kongu kako se planira vratiti u Tajland.

Thaksin i članovi njegove porodice suočavaju se s optužbama vezanim za korupciju tokom šestogodišnjeg mandata bivšeg lidera. On je prošle godine svrgnut u vojnom udaru bez krvoprolića.

"Sud i policija već su izdali potjernice za njim tako da kada se vrati u Tajland, vlasti koje obavezuje zakon uhapsit će ga", izjavio je Samphan Sarathana, visoki zvaničnik u uredu državnog tužitelja, Associated Pressu.

"Taj slučaj je otišao predaleko da bi se mogao poništiti", kazao je.

Samophan, vršilac dužnosti državnog tužitelja, izjavio je da rezultati izbora na kojima je pobijedila protaksinovska Stranka narodne snage (PPP) nemaju nikakve veze sa optužbama protiv bivšeg premijera.

Thaksin je izjavio u Hong Kongu u utorak kako razmatra mogućnosti povratka na Tajland između sredine februara i aprila.

On je najavio da će izbjegavati direktan politički angažman, ali da je spreman staviti se na raspolaganje kao savjetnik PPP-a.

PPP je osvojio 233 od 480 mjesta u donjem domu parlamenta na izborima održanim 23. decembra, dok je njegov suparnik Demokratska stranka osvojila 165 mjesta.

PPP tvrdi da je već dobio dovoljnu podršku manjih stranaka da oformi koaliciju, ali analitičari tvrde kako se cjenkanje nastavlja i da je prerano proglasiti protaksinovsku grupu kandidatom za formiranje nove vlade.

Porjernica je izdana za Thaksinom u augustu nakon što se nije pojavio na sudu u slučaju koji uključuje sukob interesa jer je sklopio ugovor o kupovini zemlje dok je bio na vlasti. Njegova supriga Pojamarn optužena je za ilegalnu kupovinu nekretnine od vladine agencije koju je praktično nadzirao njen muž.

Vlada koju je vojska imenovala i koja je naslijedila Thaksina pokrenula je nekoliko istraga u vezi s navodima o njegovoj korupciji i zamrznula milione dolara sredstava njegove porodice. Ostali slučajevi protiv njega i njegove porodice su na čekanju.

Thaksin, 58-godišnji multimilioner koji posjeduje nogometni klub Manchester City, uglavnom živi u Engleskoj od svrgavanja u septembru 2006.