Sigurnosna prijetnja
27

Talibani uništili bazu ISIL-K nekoliko sati nakon eksplozije u Kabulu

N. C.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Talibanske vladine snage uništile su kasno u nedjelju bazu Islamske države na sjeveru Kabula, nakon što je u eksploziji ispred džamije u glavnom gradu Afganistana ubijeno i ranjeno više civila.

Nije bilo potvrde da je operacija direktno povezana s eksplozijom u nedjelju, koja se pokazala kao najozbiljniji napad u glavnom gradu Afganistana od povlačenja američkih snaga krajem augusta.

Lokalni ogranak Islamske države, poznat kao ISIL-Khorasan, već je tvrdio da je izveo napade na talibanske ciljeve.

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mudžahid rekao je da je posebna talibanska jedinica izvela operaciju protiv elemenata ISIL-a u 17. okrugu Kabula na sjeveru grada kasno u nedjelju.

"Baza ISIL-a potpuno je uništena, a svi pripadnici ISIL-a unutra su ubijeni kao rezultat ovog odlučnog i uspješnog napada", rekao je on u izjavi na Twitteru rano u ponedjeljak.

Ranije su lokalni mediji izvijestili o teškim sukobima na tom području, a kontaktirani stanovnici potvrdili su da su čuli eksplozije i pucnjavu tokom noći.

Talibani, koji se također bore protiv ostataka snaga lojalnih Ahmadu Massoudu, vođi opozicije iz regije Panjshir sjeverno od Kabula, rekli su da imaju gotovo potpunu kontrolu nad zemljom.

Međutim, nedjeljno nasilje i niz manjih incidenata posljednjih dana u nekim područjima, uključujući Nangarhar na granici s Pakistanom i Parwan sjeverno od Kabula, pokazali su da sigurnosne prijetnje nisu nestale.

Islamska država preuzela je odgovornost za bombaške napade u istočnom gradu Jalalabadu, kao i za samoubilački napad u kojem je poginulo 13 američkih vojnika i mnoštvo afganistanskih civila koji su se okupili ispred vrata aerodroma u Kabulu, očajnički pokušavajući osigurati mjesta na evakuacionim letovima.