Izbori u SAD-u
0

Svijet pozdravlja Obaminu pobjedu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Dok su se u Americi prebrojavali glasovi, širom svijeta održavale su se proslave povodom američkih predsjedničkih izbora, a berze u Aziji počele su radni dan s najvišim cijenama dionica u posljednje tri sedmice.

Agencije prenose da ekonomski analitičari kažu kako se od pobjednika izbora očekuje da predstavi jasne smjernice buduće ekonomske politike Sjedinjenih Država.

U međuvremenu, na ulicama, u kafićima i barovima, te u privatnim domovima u mnogim se gradovima svijeta slavila pobjeda demokratskog kandidata Baracka Obame i prije nego što je bila objavljena.

U Parizu su gosti u kafićima uzvikivali Obamin slogan „Yes, We Can!“ na francuskom. U Keniji, u rodnom mjestu Obamina oca, seljani su pratili televizijski prijenos na otvorenome.

Ankete u svijetu pokazuju da bi Obama glatko bio izabran kad bi birali građani drugih zemalja, ali ne u svakoj zemlji. Jedna u kojoj je podrška senatoru McCainu bila vrlo jaka je Izrael. No, izraelski premijer Ehud Olmert, prenosi VoA, izjavio je da ko god postane američki predsjednik, on će biti prijatelj Izraela.

Četrdesetsedmogodišnji senator iz Ilinoisa je prvi crnac kome je to pošlo za rukom. Obraćajući se stotinama hiljada pristalica okupljenih u parku Grant u srcu Chicaga, Obama je između ostalog rekao: "Ako bilo ko od vas još sumnja da je u Americi sve moguće i ako se još neko pita da li je san naših osnivača i danas živ, ako neko dovodi u pitanje snagu naše demokratije... ova noć mu pruža odgovor."

Obama je istaknuo da je zemlja suočena s najtežim izazovima u posljednjih 100 godina i pozvao je i one koji su glasali za njegovog protivnika da mu pomognu da stvori novo društvo zasnovano na nadi i pravdi.

U sličnom tonu govorio je i njegov republikanski protivnik John McCain. Priznajući poraz, on je izbore opisao kao historijske navodeći kako su pokazali da je Amerika zemlja koja svima pruža jednake šanse.

"Senator Obama je postigao mnogo za svoju zemlju i na tome mu iskreno čestitam. Obećavam mu da ću učiniti sve što mogu da mu pomognem kako bismo zemlju izveli iz teške situacije u kojoj se nalazi. Pozivam svoje pristalice da mi se pridruže, jer svi smo mi, na kraju krajeva, Amerikanci. Moramo sarađivati kako bi se naša zemlja ponovno pokrenula", istaknuo je John McCain.

Pobjedu je Baracku Obami čestitao i američki predsjednik George W. Bush, ističući da će dati sve od sebe kako bi prijenos vlasti protekao bez ikakvih problema.

Urednik BBC-a za područje Sjeverne Amerike navodi da je efekt Obamine pobjede po Sjedinjene Države toliko dubok da zemlja više nikada neće biti ista. Po njegovim riječima, Amerikanci su pokazali da su bili duboko nezadovoljni, te da su konačno okrenuli leđa rasizmu.

Barack Obama položaj će preuzeti 20. januara, po isteku drugog mandata Georgea W. Busha.

Prema nepotpunim rezultatima glasanja, Barack Obama je osvojio 338 od 538 takozvanih elektorskih glasova, koje savezne države dobivaju u skladu s brojem stanovnika.

Izlaznost birača je bila na rekordnom nivou - procjenjuje se da je glasalo 70-75 posto birača, mnogi od njih prvi put.