Mijenja se demografska slika
0

Sve više se guramo u prenaseljenim metropolama

Sarajevo-x.com
Tokio
Tokio
Nešto više od devet posto svjetske urbane populacije danas živi u prenaseljenim metropolama. Do 2025. broj takvih metropola s populacijom od preko 10 miliona će se još povećati te će u njima živjeti 10,3 posto svjetske urbane populacije, procjena je Ujedinjenih naroda.

CNN je predstavio neke od takvih metropola. Jedan od takvih je Tokio koji ima 35,2 miliona stanovnika, što je više od Alžira, Kanade ili Ugande. Tu je i Šangaj koji se ubrzano razvija i već je najveće svjetsko gradsko područje koje se prostire na 2.914 kvadratnih kilometara.

Prenaseljene metropole ne donose samo bogatstvo i zapošljavanje već i kulturološki identitet, ocjenjuju u UN-u.

A neke od njih su čak učinkovitije nego gradovi s manjim brojem stanovnika. Dok u New Yorku kuće čine 2,7 posto stambenih objekata ova metropola učestvuje sa samo jedan posto u emisiji CO2 u SAD-u.

Međutim, visoka naseljenost može generirati određene probleme, među kojima su brzi prenos virusa (naprimjer gripe), ali i psihički problemi uzrokovani siromaštvom i stresom.

Ali, štagod mi o njima mislili prenaseljene metropole nastavljaju rasti. New Delhi, naprimjer, će do 2025. imati 29,5 miliona stanovnika, a danas ih ima znatno manje - 21 milion.