Kod Times Squarea
45

Robot njujorške policije patrolirat će na stanici metroa

D. B.
Policija New Yorka uvodi novu sigurnosnu mjeru na stanici metroa kod Times Squarea, a to je sigurnosni robot.

Vlasti kažu da je zadatak robota da zaštiti sigurnost putnika, no treba znati da nije riječ o mašini poput RoboCopa ili bilo kakvog drugog humanoidnog robota, nego je to zapravo K5, mašina koju je proizvela kalifornijska kompanija Knightscope. Može se reći da izgleda više kao masivna verzija robota R2-D2 iz franšize "Star Wars".

Međutim, direktor grupe Surveillance Technology Oversight Project, koja se bavi zaštitom ljudskih prava, nema lijep opis za robota. Riječ je o Albertu Foxu, koji je za The New York Times rekao da robot izgleda kao "kanta na točkovima".

K5 je težak nešto više od 190 kilograma, opremljen je s četiri kamere koje mogu snimati video, ali ne i zvuk. Mašina nema ruke i patrolirat će stanicom metroa od ponoći do 6 sati ujutro u početnoj fazi, a kretat će se samo glavnim dijelovima, ne i platformama.

Zasad nije poznato da li će robot omogućiti policiji prijenos uživo te da li će policijski službenici pratiti ono što kamere snimaju. Adams je kazao da "snimak može biti pregledan u slučaju hitne situacije ili zločina".

Ipak, tehnologiju prepoznavanja lica neće koristiti, no Cahn je zabrinut da bi ova tehnologija mogla postati dio robota.

K5 nema mogućnost odgovora na hitne situacije na stanici te ne može fizički ili "verbalno" uhapsiti osumnjičene. Jedina pomoć koju može pružiti u realnom vremenu je povezivanje s osobom kojoj je moguće prijaviti incident ili postaviti pitanje.

New York iznajmljuje robota u periodu od dva mejseca s cijenom od 9 dolara po satu. Gradonačelnik smatra da taj novac vrijedi posla koji roobt obavlja, a nedavno je naredio nekim agencimama da smanje troškove za 15 posto.

"Iznos je manji od minimalnog. Nema pauza za hranu i toalet", izjavio je Adams, koji je i ranije podržavao upotrebu mašina kao policijskih sredstava.

Ranije ove godine je gradonačelnik najavio da će njujorška policija kupiti da Digidog robotska psa. Vrijedni su po 750.000 dolara i koristit će se u talačkim i drugim kritičnim situacijama. To je suprotno odluci policije iz 2021. godine, kojom je otkazana nabavka robotskog psa Spota kompanije Boston Dynamicsa nakon kritika zbog upotrebe.