Svijet
0

Suđenje Šešelju obustavljeno radi sigurnosti svjedoka

FENA
Sudsko vijeće Haškog tribunala danas je suspendiralo na neodređeno vrijeme saslušanje preostalih svjedoka tužilaštva u postupku protiv Vojislava Šešelja, pošto je zaključilo da sud trenutno ne može da garantira da bi oni mogli da svjedoče slobodno, izjavila je večeras Tanjugu portparol Tribunala Nerma Jelačić.

"Sud ne bi mogao da garantira da bi oni (svjedoci) mogli svjedočiti slobodno, ne bi mogao garantirati njihovu sigurnost, pa samim tim ne bi mogao garantirati ni očuvanje integriteta postupka i zbog toga su sudije većinom glasova donijele odluku da se, za sada, postupak prekine", rekla je Jelačićeva.

Za ovu odluku, donesenu na zahtjev tužilaštva, u tročlanom vijeću glasale su sudije Frederick Harhoff i Flavia Latency, a protiv se izjasnio predsjedavajući vijeća, sudija Jean-Claude Antonetti.

Predstavnica za štampu Haškog tužilaštva Olga Kavran saopćila je prethodno, na konferenciji za novinare u Haagu, da je tužilaštvo još 15. januara zatražilo suspenziju suđenja Šešelju zbog toga što je "ugrožen integritet postupka".

Tužilac Darryl Mundis je tada ocijenio da Sudsko veće nije štitilo integritet svjedoka tužilaštva, što je bilo dužno da učini kako bi osiguralo pravično suđenje za sve strane.

Prema riječima Jelačićeve, jedan svjedok optužbe iz prethodne grupe, na koju se ova odluka ne odnosi, trebalo bi da svjedoči sljedeće sedmice, posle čega će suđenje biti suspendirano do daljeg.

Ona je naglasila da to ne znači da preostali svjedoci neće biti saslušani.

"Sudije su navele da je i te kako važno da se sasluša ostatak svjedoka u ovom predmetu i da je izuzetno važno da oni imaju mogućnost da svjedoče na otvoren način, bez ikakvih strahova i bez ikakvih suženja njihovih mogućnosti da dalje svjedoče", rekla je Jelačićeva.

Portparol Tribunala je rekla da se još ne zna do kada će proces protiv Šešelja biti obustavljen i da su sudije u odluci navele da će odluku o tome donijeti "kada za to bude vrijeme".

Jelačićeva je ukazala da odluka nema nikakve veze sa odvojenom optužbom protiv lidera radikala zbog nepoštovanja suda.

Ona je navela da je u tom postupku sekretar suda danas imenovao Brusa McFarlana za prijatelja tužilaštva i da bi on trebalo da nastavi s pripremom predmeta za početak postupka.

Suđenje lideru radikala bilo je nastavljeno jutros, prije saopćenja odluke o suspendiranju procesa, saslušanjem iskaza svjedoka optužbe.

Šešelj je optužen za zločine počinjene od 1991. do 1993. godine nad nesrpskim stanovništvom u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini.

On je 21. januara dodatno optužen za nepoštovanje Tribunala, zbog objelodanjivanja imena i drugih ličnih detalja tri svjedoka, čiji je identitet po nalogu Pretresnog vijeća bio zaštićen od javnosti.

Navedeno je da je Šešelj autor knjige u kojoj su ove informacije objavljene, zajedno s drugim materijalima, poput odlomaka iz pisane izjave jednog od ovih svjedoka, čije je objavljivanje zabranjeno.