Oslo
0

Suđenje Repku za zločin nad Srbima u BiH

FENA
Na suđenju bivšem pripadniku hrvatskih oružanih snaga u BiH Mirsadu Repku u Norveškoj za zločine počinjene nad Srbima u čapljinskom logoru Dretelju 1992. u srijedu je videovezom saslušan jedan svjedok iz Srbije, objavljuju beogradski elektronički mediji.

Glasnogovornica Okružnog suda u Beogradu Ivana Ramić izjavila je za agenciju Tanjug da je u Vijeću za ratne zločine u Beogradu videovezom, na zamolbu norveškog Ministarstva pravde i tamošnjeg suda, saslušan jedan svjedok, a ostala će tri biti saslušana naknadno.

Mediji u Beogradu objavljuju da je suđenje Repku počelo u Oslu 27. kolovoza i da je to prvi postupak za ratne zločine u Norveškoj nakon Drugoga svjetskog rata.

Norveško državno odvjetništvo optužilo je Repka, koji od 2001. ima norveško državljanstvo, da je između svibnja i listopada 1992. počinio zločine nad 18 srpskih civila - muškaraca i žena - u logoru Dretelju na jugu BiH, u kojemu su bili uglavnom Srbi, civili koji su zlostavljani i živjeli u nehumanim uvjetima, a žene su bile silovane.

Na početku suđenja Repak se očitovao da nije kriv za te zločine i da je samo slijedio naredbe, prenose beogradski mediji Tanjugovu vijest.