Postojala 33 godine
23

Sud u Moskvi ugasio jednu od najstarijih organizacija koja se borila za ljudska prava

I. M.
Foto: TASS
Foto: TASS
Sudija moskovskog gradskog suda Vjačeslav Poliga udovoljio je tužbi Ministarstva pravde Ruske Federacije i ugasio centar Saharov, javlja dopisnik Business FM-a iz sudnice.

"Odluka je osnov za isključenje organizacije iz Jedinstvenog državnog registra pravnih lica", rekao je sudija Poliga tokom iznošenja rješenja.

Odjeljenje Ministarstva pravde za Moskvu je u julu podnijelo tužbu tražeći ukidanje regionalne javne organizacije "Javna komisija za očuvanje zaostavštine akademika Saharova" poznate i kao Centar Saharov.

Centar Andreja Saharova postoji od 1990. godine. Nastao je na osnovu komisije koja je radila na očuvanju naslijeđa sovjetskog aktiviste za ljudska prava, disidenta i fizičara Andreja Saharova. Centar Saharov proglašen je "stranim agentom" u Rusiji. Američka fondacija Andreja Saharova proglašena je "nepoželjnom organizacijom".

U januaru 2023. godine Moskovski gradski sud je ugasio Moskovsku helsinšku grupu, najstariju organizaciju za ljudska prava u Rusiji. U aprilu je Moskovski gradski sud ugasio informativno-analitički centar "Sova", a suđenje je trajalo samo pet minuta.