Najavio novosti
86

Vučević tokom predstavljanja ekspozea govorio o Bošnjacima, ali i uvođenju vojnog roka

I. Sa.
Miloš Vučević
Miloš Vučević
Mandatar za sastav nove srbijanske vlade Miloš Vučević danas je tokom višesatnog predstavljanja ekspozea govorio o Bosni i Hercegovini, ali i služenju roka u toj zemlji.

"Srbija neće osporavati državnost Crne Gore i Bosne i Hercegovine, a sa Albanijom, sa kojom imamo dobre odnose, nikada se nećemo složiti oko Kosova", poručio je Vučević.

Rekao je i kako "Bošnjacima želi sve najbolje, ali će Srbija uvijek pomagati RS", te kako žele razgovarati i popravljati odnose.

Govoreći o služenju vojnog roka, bit će predložen kraći oblik obaveznog služenja vojnog roka u periodu od najviše četiri mjeseca.

Ocijenio je da je to vrijeme dovoljno da se dobije obučen vojnik te "sigurnija država".

"Vraćanje obaveznog služenja vojnog roka nije priprema za rat, već je to priprema da se sačuva država i da imamo generacije koje znaju da brane svoju državu. Treba da znamo i kako se postupa kada su neke elementarne nepogode i neke druge situacije, kada svi očekuju da vojska i policija budu prve na pomoći, jer postoji i treća misija vojske – a to je pomoć civilnim organima", naveo je on.

Najavio je i da će nova vlada napraviti nova strategijska dokumenta sa ambicijom da "učestvuje u izgradnji mira u svijetu".