Nije odbačen slučaj
83

Sud u Hagu odbio zahtjev Nikaragve da se Njemačkoj zabrani izvoz oružja u Izrael

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Najviši sud UN-a odbio je u utorak zahtjev Nikaragve da se Njemačkoj naredi da prekine vojnu i drugu pomoć Izraelu i obnovi finansiranje agencije UN-a za pomoć u Gazi.

Međunarodni sud pravde rekao je da pravni uvjeti za izdavanje takvog naloga nisu bili ispunjeni i odbio je zahtjev s 15-1.

"Na temelju činjeničnih informacija i pravnih argumenata koje su iznijele strane, sud zaključuje da, sadašnje, okolnosti nisu takve da zahtijevaju izvršavanje njegove ovlasti... da odredi privremene mjere", rekao je predsjednik suda Nawaf Salam.

Međutim, vijeće od 16 sudaca odbilo je u potpunosti odbaciti slučaj, što znači da će se o njemu nastaviti raspravljati na sudu.

Salam je rekao da je sud "i dalje duboko zabrinut zbog katastrofalnih životnih uvjeta Palestinaca u Pojasu Gaze, posebno u svjetlu dugotrajne i rasprostranjene uskraćenosti hrane i drugih osnovnih potrepština kojima su bili podvrgnuti".

Njemačka je na saslušanjima u slučaju tvrdila da je gotovo nije izvozila oružje u Izrael otkako je započela ofanziva na Gazu.

Nikaragva, dugogodišnji saveznik Palestinaca, tvrdi da Njemačka omogućuje genocid slanjem oružja i druge podrške Izraelu. Presuda Međunarodnog suda pravde od utorka odnosi se samo na preliminarne naredbe u slučaju za koje će vjerovatno trebati godine da se riješe. Njemačka odbacuje optužbe.

Izrael, koji nije strana u sporu između Nikaragve i Njemačke, snažno negira da je njegov napad na Gazu djelo genocida i inzistira na tome da djeluje u samoobrani.

Slučaj Nikaragve najnoviji je pravni pokušaj zemlje s historijskim vezama s palestinskim narodom da zaustavi izraelsku ofanzivu, piše AP.

Krajem prošle godine Južnoafrička Republika je na sudu optužila Izrael za genocid. Ovi slučajevi dolaze u trenutku kada se izraelski saveznici suočavaju sa sve većim pozivima da ga prestanu opskrbljivati oružjem, i budući da su neki, uključujući Njemačku, postali kritičniji prema ratu.

Na saslušanjima početkom ovog mjeseca, veleposlanik Nikaragve u Nizozemskoj, Carlos José Argüello Gómez, rekao je vijeću od 16 sudaca da "Njemačka ne poštuje vlastitu obavezu da spriječi genocid ili da osigura poštivanje međunarodnog humanitarnog prava."

Nikaragva također želi da Njemačka ponovno uspostavi direktno financiranje agencije UN-a za pomoć u Gazi.

Šefica njemačkog pravnog tima, Tania von Uslar-Gleichen, rekla je da tvrdnje Nikaragve "nemaju temelja u činjenicama ili zakonu".