Pobuna u Capitolu
31

Sud u Coloradu zabranio kandidaturu Trumpa za predsjednika SAD-a, pozvali se na "zaboravljeni" amandman

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vrhovni sud Colorada presudio je da se Donald Trump ne može kandidirati za predsjednika iduće godine u toj saveznoj državi, pozivajući se na ustavnu klauzulu o pobuni.

Sud je presudio da Donald Trump nije kvalificiran kandidat jer je sudjelovao u pobuni u američkom Capitolu prije skoro tri godine.

To je prva upotreba odjeljka 3 - 14. amandmana američkog ustava za diskvalificiranje predsjedničkog kandidata.

Slični pokušaji da se Trump izbaci s izbora u New Hampshireu, Minnesoti i Michiganu nisu uspjeli.

Odluka od utorka, koja je stavljena na čekanje do sljedećeg mjeseca, ne odnosi se na države osim Colorada. Trumpov štab je već najavio žalbu i odluku nazvao antidemokratskom.

Presuda se odnosi samo na primarne izbore u saveznoj državi 5. marta, kada će republikanski birači izabrati svog kandidata za predsjednika, iako bi mogla utjecati i na opće izbore u Coloradu sljedećeg novembra.

Sudije su u svojoj presudi napisale: "Ne donosimo ove zaključke olako. Svjesni smo veličine i težine pitanja koja su sada pred nama. Isto tako smo svjesni naše svečane dužnosti da primjenjujemo zakon, bez straha ili naklonosti, i bez da nas pokoleba reakcija javnosti na odluke koje zakon nalaže da donesemo."

Odluka poništava raniju odluku suca iz Colorada, koji je presudio da se zabrana pobune iz 14. amandmana ne odnosi na predsjednike jer ih odjeljak ne spominje izričito.

Taj isti sudija nižeg suda također je utvrdio da je Donald Trump sudjelovao u pobuni u neredima u američkom Capitolu. Njegove pristaše upali su u Kongres 6. januara 2021. dok su zastupnici potvrđivali izbornu pobjedu predsjednika Joea Bidena.

Odluka Vrhovnog suda u Coloradu stupa na snagu tek 4. januara 2024. To je uoči krajnjeg roka u kojem savezna država mora objaviti predsjedničke izbore.

Trump je na prošlim predsjedničkim izborima izgubio u Coloradu velikom razlikom. Ali ako bi sudovi u konkurentnijim državama slijedili primjer presude od utorka, Trumpova kandidatura za Bijelu kuću mogla bi se suočiti s ozbiljnim problemima.

Četrnaesti (14) amandman je ratificiran nakon Američkog građanskog rata. Odjeljak 3 trebao je spriječiti secesioniste da se vrate na prethodne uloge u vladi nakon što se južne države ponovno pridruže Uniji.

Korišten je protiv predsjednika Konfederacije Jeffersona Davisa i njegovog potpredsjednika Alexandera Stephensa, koji su obojica služili u Kongresu. Od tada se rijetko zazivao.

Trump se suočava s četiri krivična procesa, uključujući jedan federalni i jedan državni slučaj u Georgiji koji se odnose na njegove navodne izborne subverzije.