Veliki napad
118

Raisi tvrdi da je 10 država učestvovalo u presretanju raketa koje je Iran lansirao na Izrael

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iranski predsjednik Ebrahim Raisi kazao je da je više od 10 zemalja pokušalo da spriječi da rakete koje su ispaljene prema Izraelu dođu do ciljeva.

"Sjedinjene Američke Države sa svim svojim sposobnostima, kao i Francuska, druge evropske zemlje i neke regionalne države sudjelovale su u presretanju iranskih projektila i bespilotnih letjelica lansiranih prema izraelskim ciljevima u okupiranoj Palestini", kazao je Raisi tokom govora u gradu Shahrud istočno od Teherana.

Naznačio je da su se precizni iranski osvetnički udari protiv Izraela"dogodili iako Iran nije upotrijebio element iznenađenja, već je nastavio s napadom prema prethodnoj najavi.

Iranski predsjednik upozorio je da će, ako Izrael pogriješi i napadne iranske teritorije, odgovor Teherana natjerati Izrael i njegove podržavaoce da požale zbog svojih postupaka.

Raisi je u srijedu istaknuo da je iranski osvetnički napad na Izrael bio precizna akcija s ciljem kažnjavanj.

Naznačio je da je Operacija "Pravo obećanje" bila ograničena akcija, naglašavajući da će, ako se Iran odluči na širu operaciju protiv Izrael, biti obrisan.

Osim Izrarela, poznato je da su SAD, Jordan, Velika Britanija i Francuska su otkrili svoju ulogu u presretanju iranskih raketa i dronova upućenih na Izrael, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati su navodno dijelili podatke.