Svijet
0

Stotine hiljada hadžija iz cijelog svijeta pristiže u Meku

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Stotine hiljada vjernika okupili su se u Meki, gdje će obaviti petu islamsku dužnost, hodočašće svetog hrama Kabe - hadž.

Vjernici iz svih krajeva svijeta, unatoč činjenici da će jedan od dva velika muslimanska praznika Kurban-bajram nastupiti za 15 dana u velikom broju se okupljaju u Meki, gradu u kojem je rođen poslanik Muhammed. Iako traju radovi na proširenju prostora oko Kabe predviđenog za obilazak tog svetog hrama, u okviru upražnjavanja sastavnih dijelova hadža, prostor oko Kabe popunjen je gotovo 24 sata svakoga dana.

Uz običaj da će prva dova, molitva muslimana, upućena u trenutku kada prvi put vide Kabu biti uslišana, vjernici u blizini svetog hrama proživljavaju emotivne trenutke i nakon upućenih dova započinju obilazak hrama.

Vjernici obilaze i Hadžerul-Esved (Crni kamen) za koji se vjeruje da ga je u uglu Kabe postavi poslanik Ibrahim. Prema predanjima kamen se zvao Hadžerul-Esad (Kamen vjernosti), spušten je iz dženneta i u početku je bio bijele boje, ali su ga stoljećima dodirivali griješnici, tako da je poprimio crnu boju.

Prenosi se i da je drugi halifa, vođa muslimana nakon smrti poslanika Muhammeda, Omer, rekao kako zna "da je to samo običan kamen i da ge ne bi poljubio da nisam vidio da to čini Božiji poslanik".

Vjernici u okviru prve posjete Kabi obilaze i izvor Zemzem, gdje piju vodu, za koju se vjeruje da ljekovita, a vijekovima izvire ispod stijene nedaleko od Kabe. Potekla je u vrijeme mladosti Ismaila, sina poslanika Ibrahima.

Saudijske vlasti pojačale su mjere predostrožnosti, a kontingenti zemalja iz kojih dolaze vjernici smanjeni su za 20 posto. Ove godine se očekuje dolazak oko tri miliona vjernika.