Svijet
0

Srušena dva ruska putnička aviona s više od 80 putnika

NINA
Dva ruska putnička aviona s više od 80 putnika srušila su se skoro istodobno kasno u utorak, a ured sigurnosti kaže da se radi istraga o mogućem terorističkom napadu, javlja Reuters.

Interfax novinska agencija navodi vladine izvore koji kažu da je jedan avion, koji je prevozio više od 40 putnika i posadu, poslao alarm o otmici prije nego se srušio blizu južnog ruskog grada Rostov-on-Don.

Avioni su nestali nekoliko minuta jedan od drugog, a ruske novinske agencije su navele da je ruski predsjednik Putin naredio službi sigurnosti FSB da istraži incident, jer se sve odigralo pod sumnjivim okolnostima.

Očevici sa zemlje su vidjeli eksploziju drugog aviona trenutak prije nego što se on srušio blizu Tule, južno od Moskve. Lokalne novinske agencije navode riječi sigurnosnog ureda, koji kažu da oni ne isključuju teroristički čin, dok Rostovski istražitelji vode kriminalističku istragu.

Neimenovani izvor je rekao Interfax agenciji da FSB i policija istražuju na aerodromu Domodedovo, odakle su oba aviona poletjela, jesu li svi putnici prošli ispravnu sigurnosnu provjeru.