Svijet
0

Srbija: Akcija privođenja osumnjičenih za ratni zločin u Lovasu još u toku

FENA
Privođenjem osumnjičenih za ratni zločin u hrvatskom selu Lovas 1991. godine policijska akcija nije završena i privedenih će biti još, izjavio je Aleksandar Kostić, načelnik Službe za otkrivanje ratnih zločina MUP-a Srbije beogradskom listu "Danas" od srijede.

Kostić je za "Danas" potvrdio da je do sada uhapšeno 12 osoba vezanih uz ovaj slučaj. Riječ je, piše taj list, o bivšim dobrovoljcima i pripadnicima paravojnih formacija (najčešće se spominje paravojna grupa Dušan Silni), osumnjičenima za ubistvo 22 osobe i zlostavljanje većeg broja civila u Lovasu, te osobama koje su ili s područja Slavonije, ili Republike Srbije. Posljednja dva dana izvještaja vezana za hapšenje spominjala su brojku od sedam osoba.

"Neki od njih bili su vojni rezervisti, neki su bili lokalno stanovništvo", kazao je Kostić, ne želeći navesti imena, s obzirom da privedeni tek trebaju biti predani istražnom sucu koji će im, eventualno, odrediti pritvor.

Neki beogradski mediji u srijedu tvrde da su među uhapšenima i Petronije Stefanović, kojeg je veći broj svjedoka označio kao jednog od najodgovornijih za taj zločin, kao i zapovjednik Lovasa 1991. godine Ljuban Jednak, koji je posljednjih godina živio u Dobanovcima u Srbiji.

Za ratni zločin nad hrvatskim ratnim zarobljenicima – njihovo odvođenje u minsko polje 18. listopada 1991. godine, pri čemu su stradala 24 mještana Lovasa - postupak se vodi i pred Općinskim sudom u Vukovaru, ali su svi osim jednog optuženog nedostupni tom sudu.