Vrtaljica
49

Zastava EU danas je podignuta na vidikovcu iznad Konjica povodom obilježavanja Dana Evrope

V. K.
Zastava Evropske unije danas je simbolično podignuta na novom vidikovcu Vrtaljica iznad Konjica povodom obilježavanja Dana Evrope.

Podizanje zastave propraćeno je himnom Evropske unije, Odom radosti, koju su izveli učenici lokalne muzičke škole "Rezonanca", u prisustvu gradonačelnika Konjica Osmana Ćatića, šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnog predstavnika EU u BiH Johanna Sattlera i brojnih ambasadora EU, diplomata i lokalnih zvaničnika.

Ambasador Sattler je na svečanosti istakao značaj ovog Dana Evrope, koji se obilježava nakon zelenog svjetla Vijeća Evropske unije da BiH otvori pregovore o pristupanju EU, kao i 20. godišnjice najvećeg proširenja EU.

"Proširenje je jedna od najuspješnijih politika Evropske unije. Danas su prisutni brojni ambasadori iz zemalja koje su se pridružile 2004. godine, i oni najbolje mogu govoriti o pozitivnom utjecaju članstva u EU na njihove zemlje, kao i na mir i stabilnost na našem cijelom kontinentu. Međutim, Evropska unija još nije završena i moramo nastaviti raditi zajedno na ostvarenju težnji građana Bosne i Hercegovine da se pridruže EU", rekao je ambasador Sattler.

Osman Ćatić, gradonačelnik Konjica zahvalio je gostima što su posjetili Konjic u sklopu ovogodišnjeg obilježavanja Dana Evrope, uz napomenu da je uloženo mnogo truda da radovi na Vrtaljici budu završeni na vrijeme za Dan Evrope.

"Ovaj vidikovac, smješten između planina, posvećen je podršci koju smo dobili od Ureda EU u BiH i zemalja članica EU usmjerenoj ka cijelog državi i mladima ove zemlje", rekao je načelnik Ćatić.

Benjamin Sturtewagen, otpravnik poslova Ambasade Belgije u BiH, rekao je:

"Moja zemlja, Belgija, trenutno predsjedava Vijećem Evropske unije. Posvećeni smo pripremi zajedničke budućnosti za sadašnje i buduće članove naše evropske porodice. Nedavno smo proslavili 20. godišnjicu najvećeg proširenja EU, u BiH i na cijelom kontinentu. Slavili smo kako bismo ohrabrili buduće članice kao što je BiH. Naša posjeta Konjicu je značajna i simbolična i naši domaćini to razumiju. Evropa zove i dobro je vidjeti da ovaj poziv odjekuje na isti način kao i muzika koju smo upravo čuli od talentiranih mladih muzičara iz Rezonance", rekao je.

Ceremonija podizanja zastave bila je dio dvodnevne posjete ambasadora Evropske unije Jablanici i Konjicu kao jedna od aktivnosti obilježavanja Dana Evrope širom Bosne i Hercegovine. Ranije tokom dana ambasadore EU dočekao je načelnik Jablanice Damir Šabanović u Muzeju Bitke za ranjenike kod Neretve.

U Muzeju se delegacija sastala sa grupom domaćih i međunarodnih mladih aktivista u oblastima pomirenja i izgradnje mira kako bi razgovarali i razmijenili mišljenja o njegovanju razumijevanja, tolerancije i saradnje među različitim zajednicama. Također je prikazano i umijeće lokalnih gorskih spasilačkih ekipa.

U Konjicu, nakon ceremonije podizanja zastave, ambasadori su posjetili tvornicu Zanat, koja je dobila finansijsku podršku Evropske unije, kako bi saznali više o tradiciji drvorezbarstva u Konjicu i kako bh. proizvodi od drveta osvajaju sve veći broj poklonika širom svijeta. Dan će biti zaokružen posjetom Zavičajnom muzeju Konjic uz čitanje djela Zuke Džumhura rođenog u Konjicu te muzičkim nastupom Mirze Redžepagića.

Aktivnosti povodom obilježavanja Dana Evrope odvijaju se širom Bosne i Hercegovine kako bi proslavili talenat građana zemlje, kulturnu baštinu i prirodne ljepote Bosne i Hercegovine, kao i evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine kao zemlje koja je uvijek u srcu Evrope.