Nije lako biti kralj
12

Španski monarh Felipe VI pred velikim političkim dilemama: Šta god izabere, sigurno će pogriješiti

V. K.
Kralj Felipe VI (Foto: EPA-EFE)
Kralj Felipe VI (Foto: EPA-EFE)
Nakon formiranja novog sastava Parlamenta Španije pred političarima ove države je novi težak zadatak koji se odnosi na formiranje vlade. Ipak, u cijeloj toj priči najteži zadatak imat će španski kralj Felipe VI.
Za razliku od premijera, ministara i niza drugih političkih figura koje se u Španiji, kao i u svakoj drugoj državi, svakodnevno pojavljuju u medijima, španski kralj ne preferira ovakvu vrstu privlačenja pažnje.

"Španski monarh, Felipe VI, obični živi diskretnim, ali i luksuznim životom na periferiji Madrida. Povremeno odstupa od svoje rutine te otvara niz događaja ili prisustvuje međunarodnim sportskim takmičenjima. Međutim, aktuelna situacija u državi primorala je kralja da mijenja svoj raspored i da djeluje kao neutralni arbitar u sve polariziranijoj zemlji", piše magazin Politico.

Ta misija možda zvuči jednostavno, ali nakon prošlomjesečnih izbora niti jedna strana nema potrebnu većinu za formiranje vlade pa će zbog toga kralj morati napraviti izbor kome će dati "ključeve" u ruke za formiranje nove vlade.

"Lider konzervativaca Alberto Nunez Feijoo tvrdi da bi, pošto je njegova Narodna stranka osvojila najviše glasova, trebao dobiti kraljevo odobrenje da formira vladu. Međutim, PP nije uspio osigurati potrebnu većinu u parlamentu da bi dobio predsjedavajućeg", rekao je za ugledni magazin profesor ustavnog prava na Univerzitetu u Granadi Agustin Robledo.

S druge strane, djeluje kako je aktuelni premijer i lider Socijalista Pedro Sanchez u nešto boljoj pregovaračkoj poziciji.

"Lijevo orijentirani savez kontrolira 171 od 350 mjesta u parlamentu što znači da će za formiranje vlade morati ubijediti nekoliko zastupnika katalonske separatističke stranke Junts da glasaju za njega. Međutim, predsjednik Juntsa Carles Puigdemont, svoju podršku Sanchezu uslovljava davanjem amnestije za sve koji su bili uključeni u organizaciju referenduma o nezavisnosti Katalonije 2017. godine", navodi Politico.

U svakoj od ovih opcija, pozicija kralja ocjenjuje se kao izuzetno teškom.

Felipe VI (Foto: EPA-EFE)
Felipe VI (Foto: EPA-EFE)

"Kraljeva misija je da odabere kandidata koji će najvjerovatnije dobiti potrebne glasove za formiranje vlade. Ukoliko kralj zatraži od Feijooa da prvi pokuša formirati vladu, to bi moglo dati prednost Sanchezu. Aktuelni premijer dobio bi više vremena za pregovore sa katalonskim separatistima. Ako odabere Feijooa, ljevica će ga optužiti da je simpatizer konzervativaca. Opet, ako nominuje Sancheza, desničari će ga optužiti da nema stav i 'kičmu' te da se povlači pred ljevičarima i separatistima koji žele uništiti državu. Proklinjat će ga bez obzira šta uradi", navode analitičari.

Ono u čemu su svi saglasni, jeste da španski kralj na sve načine treba pokušati izbjeći duže bavljanje politikom i politikanstvom.

"Felipe VI će igrati na sigurno i ostati neutralan. Stvari običnu krenu loše za španske kraljeve ukoliko se bave politikom", zaključuje se.