Izabrana predsjednica
50

Veliko slavlje u parlamentu Španije: Socijalisti dobili kontrolu nad Kongresom

V. K.
Pedro Sanchez i Yolanda Diaz (Foto: EPA-EFE)
Nekoliko sedmica nakon održavanja parlamentarnih izbora u Španiji zvaničnici u ovoj zemlji pristupili su formiranju parlamentarnih tijela te su na današnjem glasanju izabrali i predsjednicu Kongresa, odnosno Donjeg doma Parlamenta Španije.

Uprkos rezultatima izbora koji nisu išli u korist Socijalističkoj radničkoj partiji kojom predsjedavaja aktuelni premijer Pedro Sanchez, Socijalisti su uspjeli postići dogovor sa manjinskim strankama, uključujući i katalonsku separatističku stranku Junts o tome da podrže Francinu Armengol kao predsjednicu Kongresa Parlamenta Španije.

Armengol je na današnjem glasanju dobila ukupno 178 glasova, odnosno podršku Socijalista, ljevičarske koalicije Sumar, baskijskih stranaka PNV i Bildu, katalonskih partija ERC i Junts te galicijske stranke BNG.

S druge strane, kandidatkinja Narodne stranke (PP) Cuca Gamarra osvojila je 139 glasova, a veliko iznenađenje predstavljala je činjenica da desničarski Vox nije glasao za Gamarru.

Nakon što je Armengol izabrana za predsjednicu Donjeg doma parlamenta, uslijedilo je veliko slavlje lijevo orijentiranih stranaka u parlamentu koje su ovaj čin i ranije ocijenili kao veliku pobjedu na putu ka formiranju vlade.

Nakon glasanja, španski mediji izvještavaju kako je najveću pobjedu u cijeloj priči zapravo odnio predsjednik Juntsa i nekadašnji katalonski predsjednik Carles Puidgemont koji je uslovio svoju podršku Sanchezu i ljevičarima sa nekoliko zahtjeva.

Kako se navodi, podrška Juntsa postignuta je najvjerovatnije i u zamjenu za nove mjere koje promoviraju upotrebu katalonskog jezika u španskom parlamentu te stvaranje posebnog odbora zaduženog za istragu nadzora nad katalonskim separatistima.

"Da je Junts odbio podržati Armengol i umjesto toga dozvoli desničarskom kandidatu da predsjedava parlamentom, to bi vjerovatno ubilo Sanchezove liderske ambicije i osudilo Španiju na nove izbore", piše Politico.

Glasanje u parlamentu implicira da bi Sanchez mogao dobiti parlamentarnu podršku i za novi mandat. Trenutnu situaciju u parlamentu te činjenicu da su ljevičarski kadrovi postavljeni na čelo Kongresa i Senata, Sanchez će vjerovatno ponuditi kao argument tokom sastanka sa kraljem Felipeom VI koji će se održati naredne sedmice.

Na ovom sastanku, kralj i premijer će razgovarati o tome da se upravo Sanchez imenuje za mandatara nove vlade.