Nakon održanih izbora
0

Španski kralj dao mandat konzervativnom lideru Feijoou da formira vladu, ali šanse za to su male

I. M.
Lider španske Narodne stranke  Alberto Nunez Feijoo (Foto: EPA-EFE)
Lider španske Narodne stranke Alberto Nunez Feijoo (Foto: EPA-EFE)
Alberto Nunez Feijoo, lider konzervativne Narodne stranke, dobio je prvu priliku da formira novu špansku vladu.

Španski kralj Felipe VI odlučio je u utorak da Feijoo, čija je stranka osvojila najviše glasova na neuvjerljivim nacionalnim izborima održanim prošlog mjeseca, treba pokušati formirati vladu.

Ali Feijoovi napori će sigurno biti osuđeni na propast. Narodna stranka nije uspjela osigurati broj mjesta u parlamentu potreban za vladanje, a čak i uz podršku krajnje desničarske stranke Vox, Feijoo neće moći nadvladati protivljenje većine španskih poslanika.

Socijalistički premijer Pedro Sanchez je u boljoj poziciji da ostane na toj funkciji. Sanchez i njegovi ljevičarski saveznici kontrolišu 171 od 350 mjesta u parlamentu, što znači da bi za formiranje vlade trebalo da ubijedi nekoliko poslanika koji pripadaju katalonskoj separatističkoj stranci Junts da glasaju za njega, piše Politico.

Prošle sedmice Sanchez je dobio poticaj kada je Junts dao svoje glasove Francini Armengol, socijalističkoj kandidatkinji za predsjednicu biroa parlamenta, moćnog tijela koje odobrava stvaranje parlamentarnih grupa, ovlašćuje istražne komisije i na kraju određuje koji će se prijedlozi zakona prihvatiti.