Svijet
0

Španska policija uhapsila četiri pirata iz Anonymousa

FENA
Španska policija je saopćila u utorak da je uhapsila četiri informatička pirata koji pripadaju međunarodnoj organizaciji "Anonymous", optužena za objavljivanje povjerljivih podataka u okviru jedne međunarodne operacije.

"Dva pirata su zatvorena, jedan je oslobođen uz kauciju, a četvrtog, maloljetnika, čuvaju roditelji", precizira se u saopćenju.

Pod nazivom "Thunder", ova operacija ulazi u okvir Interpolove međunarodne operacije "Exposure", u kojoj je već optuženo 10 osoba u Argentini, šest u Čileu i pet u Kolumbiji.

Četvorica uhapšenih u Španiji optužena su i za objavljivanje na internetu osobnih podataka tjelohranitelja koji su radili za šefa španske vlade i agenata državne policije.

Oni su, osim toga, osumnjičeni da su napali zvanične internetske stranice, bilo da su ih blokirali, bilo da su ih izmijenili.

Jedan od pritvorenih pirata, čije je inicijale F. J. B. D. objavila policija, osumnjičen je da je bio "zadužen da upravlja informatičkom infrastrukturom koju uglavnom koristi "Anonymous" u Španiji i Latinskoj Americi, precizira se u saopćenju.

On je uhapšen u Malagi, na jugu Španije.

Uhapšeni su osumnjičeni za "delikte zločinačkog udruživanja, informatičku štetu i otkrivanje tajni", precizira se u saopćenju.

NATO smatra organizaciju "Anonymous" prijetnjom jer može piratirati i informatički blokirati sisteme Atlantskog saveza, saopćila je španska policija.