Svijet
107

Španija: Srbin, Hrvat i Crnogorac uhvaćeni na jahti sa 300 kilograma kokaina

Piše: E. F.
Tri narkodilera porijeklom sa Balkana i to Srbin, Hrvat i Crnogorac uhapšeni su u Valenciji, Španija, a pošto su uhvaćeni na djelu dok su pokušavali prokrijumčariti 300 kilograma kokaina.

Kako javljaju španski mediji, oni su otkriveni na djelu u vodama Valencije i to u jahti koja je imala špansku zastavu.

Otkrili su ih agenti španske porezne agencije u sklopu završnice velike akcije koju su proveli s Nacionalnom policijom, a pošto su uočili sumnjivo kretanje jahte koja je plovila bez svjetala.

Kada su shvatili da su otkriveni, narkodileri su drogu bacili u more, ali su policijski agenti ubrzo iz vode izvukli kokain.

Pronađeno je 289 kilograma kokaina iznimno visoke čistoće.

Osumnjičeni su bacili i mobitele i navigacijski uređaj. Pretpostavlja se da je u uređaju bila upisana destinacija, pa policijski ronioci tragaju za GPS-om kako bi se uvrstio među dokaze.

Rezultat vještačenja mogao bi otkriti luku u koju su se balkanski šverceri, kako ih nazivaju španski mediji, uputili s bijelim prahom čija bi vrijednost u maloprodaji na ulicama evropskih gradova premašila 15 miliona eura.

Mobilna patrola porezne agencije šest je dana diskretno pratila sumnjivu jahtu. Kada je stala ispred Valencije, a članovi posade počeli iz vode prikupljati pakete, izdana je zapovijed o presretanju. Trojac nije pružao otpor.