Svijet
2

Španci izlaze na izbore drugi put u šest mjeseci: Zbog političkih prepucavanja stagniraju godinama

Klix.ba
Francesc Homs iz Katalonske stranke Convergencia Democratica de Catalunya (Foto: EPA)
Građani Španije danas će ponovo izaći na izbore, što je drugi put u šest mjeseci, jer četiri glavne političke stranke nisu uspjele otkočiti politički zastoj koji je nastao nakon općih izbora u decembru.

Analitičari smatraju kako ni današnji izbori neće prevazići ovo stanje. Konzervativna Popularna partija (PP) ima najveću šansu za pobjedu, ali nije ostvarila parlamentarnu većinu u prošlim izborima.

Ankete pokazuju da se ljevičarska alijansa Unidos Podemos bori sa Socijalistima (PSOE) za drugo mjesto. Ove dvije stranke bi mogle formirati ljevičarsku koaliciju. Proposlovna partija Ciudadanos (Građani) trebala bi zauzeti četvrto mjesto.

Analitičari tvrde kako su mnogi glasači razočarani i da se ne očekuje veliki preokret. Decembarski izbori su bili "hladan tuš" za Španiju jer su Popularna partija i Socijalisti smjenjivali na vlasti od povratka demokratije 1970-ih godina.

Alijansa Unidos Podemos (Zajedno možemo) tvrdi kako je Popularna partija pod vodstvom premijera Mariana Rajoya je diskreditovana zbog mjera štednji i hronične nezaposlenosti koja udarila Španiju ubog finansijske krize 2008. godine. S druge strane "Popularni" tvrde kako su unaprijedili ekonomske stanje u državi.

Birališta su otvorena u sedam sati jutros, a zatvaraju se u 18 sati. Rezultati se očekuju tri sata kasnije.