Svijet
0

Solana odbio da se izjasni o sankcijama protiv Irana mimo UN-a

FENA
Šef diplomatije Evropske unije Javier Solana odbio je u utorak da se izjasni o usvajanju eventualnih sankcija protiv Irana mimo okvira Ujedinjenih naroda, naglasivši da nijedan prijedlog nije još formalno predočen.

"To još uvijek nije formalno predočeno. Ne mogu odgovoriti na tu mogućnost koja ne postoji na stolu", rekao je Solana na margini sastanka evropskih ministara unutarnjih poslova u Bruxellesu kojemu prisustvuje i francuska ministrica Michele Alliot-Marie.

Na pitanje o izjavama u nedjelju francuskog ministra vanjskih poslova Bernarda Kouchnera, koji se zalaže za evropske sankcije i smatra da se treba "pripremiti za najgore", to jest za mogućnost "rata s Iranom", Solana je ostao vrlo oprezan.

"Nuklearni dosje je vrlo osjetljiv dosje i treba naći načina da se on pokrene naprijed. Postoje rezolucije Vijeća sigurnosti na koje Iran treba pozitivno da odgovori", rekao je on, pozivajući se na rezolucije UN-a, koje od Irana traže da prekine svako obogaćivanje urana.

Riječi francuskog ministra je pozdravio Washington, ali su one izazvale oštre reakcije Irana i naišle na neodobravanje kod nekih evropskih partnera, kao što su Njemačka i Austrija.

O eventualnim sankcijama mimo UN-a, Dvadesetsedmerica nisu još raspravljala, što donekle i obašnjava oprez Javiera Solane da govori u ime cijele Evropske unije.