Rekonstrukcija na čekanju
4

Borba u nedogled za objekat u centru Tuzle: Ko su pravi vlasnici zgrade SodaSo?

Piše: A. K.
Zgrada SodaSo u Tuzli čeka obnovu (Foto: A. K./Klix.ba)
Zgrada SodaSo u Tuzli čeka obnovu (Foto: A. K./Klix.ba)
Zgrada SodaSo u Tuzli godinama je predmet sudskih sporova koji još uvijek nisu dobili konačne epiloge. Definitivno utvrđivanje vlasništva nije završeno, a samim tim nepoznanica je i kada će ova građevina, spaljena u masovnim demonstracijama 2014. godine, biti renovirana.

Borba za dijelove zgrade u centru Tuzle ide u nedogled, a u njoj se nalaze Vlada Tuzlanskog kantona, Fabrika soli Solana te tuzlanski Rudnik soli.

Kako bi se utvrdilo vlasništvo nad zgradom SodaSo trenutno je u toku nekoliko sudskih sporova, a najveći je onaj između Vlade Tuzlanskog kantona i Fabrike soli Solana. Sporne su dvije trećine zgrade, a niti jedna strana nije ostvarila pravo na uknjiženje vlasništva.

Naime, u ovoj zgradi nekada je bilo sjedište SodaSo holdinga koji je bio na federalnoj listi preduzeća za privatizaciju, a tuzlanska Solana je tražila da se utvrdi da su oni suvlasnici zgrade u omjeru dvije trećine.

Kantonalni sud u Tuzli je nakon maratonskog, 15-godišnjeg sudskog postupka odbio tužbu te je Solani onemogućeno da se uknjiži u vlasništvo dvije trećine zgrade.

Između ostalog je istaknuto da ova zgrada nije ušla u početni bilans prilikom privatizacije Fabrike soli Tuzla, a sadašnja Solana nije pravni sljedbenik nekadašnje fabrike te samim tim nema ni dvije trećine imovine. Međutim, Solana je uložila žalbu te se ovaj predmet sada nalazi na Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Vlada Tuzlanskog kantona još 2015. godine uputila je zahtjev za uknjiženje dvije trećine imovine, međutim on je od Zemljišnoknjižnog ureda Općinskog suda u Tuzli odbijen.

Kao obrazloženje, između ostalog je navedeno da ne postoji pravni osnov za to i da se mora voditi sudski postupak za utvrđivanje prava vlasništva, a zahtjev za upis se može podnijeti samo na osnovu pravosnažne odluke suda koji će utvrditi kome ide u vlasništvo imovina koja nije privatizovana, odnosno da li je ona vlasništvo Federacije, Kantona ili Općine.

Na prvostepenu odluku Pravobranilaštvo TK i Ured za zajedničke poslove kantonalnih organa Sudu TK su uputili žalbu koja je skoro četiri godine kasnije usvojena.

Kantonalna pravobraniteljica Fatima Alihodžić za Klix.ba je kazala da je predmet vraćen Općinskom sudu u Tuzli na ponovno razmatranje.

A pored ovog postupka, u toku je i onaj koji je vezan za Rudnik soli u Tuzli. Naime, Alihodžić nam je kazala da je Tuzlanski kanton u ovom trenutku uknjižen kao vlasnik jedne trećine zgrade SodaSo. Međutim, prema njenim riječima, Rudnik soli u Tuzli je podnio tužbu za poništavanje te odluke i upisa njega kao vlasnika.

Iz Rudnika soli u Tuzli saznajemo da je postupak pred Općinskim sudom u Tuzli pokrenut 2013. godine radi utvrđivanja ništavnosti ugovora o izuzimanju objekta bez naknade. Naime, rudnik je svoju trećinu zgrade Vladi TK ustupio bez naknade, što navodno nema zakonsko uporište.

"Riječ je o notarskom ugovoru o prenosu nekretnine bez izuzimanja naknade. Kod Komisije za vrijednosne papire takav ugovor se nije mogao sprovesti te je pokrenut postupak. Sudski proces je u toku te se trenutno više ništa o ovome ne može govoriti", rekli su za Klix.ba iz Rudnika soli u Tuzli.

Kantonalna pravobraniteljica Fatima Alihodžić za Klix.ba je kazala da bi se u rekonstrukciju spaljene zgrade SodaSo moglo krenuti nakon što svi vlasnici budu upisani.

Prema grubim procjenama, za adaptaciju zgrade će biti neophodno izdvojiti okvirno četiri miliona KM, a nakon završetka radova postoji mogućnost da se Vlada TK ponovo vrati u ovaj objekt u kojem je bila do februara 2014. godine.