Događaj iz Rima
0

Šokantna odluka suda u Italiji koju su fašisti nazvali historijskom: "Rimski pozdrav nije zločin"

V. K.
Događaj u Rimu koji je šokirao javnost (Screenshot: CBC News)
Događaj u Rimu koji je šokirao javnost (Screenshot: CBC News)
Sud u Italiji donio je odluku koja se tiče nedavnog događaja u ovoj državi na kojem se okupilo stotine desničara i na kojem je, između ostalog, uzvikuju fašistički pozdrav uz salutiranje.
Odluka suda za mnoge je predstavljala šok s obzirom na to da je saopćeno kako izvođenje fašističkog pozdrava može predstavljati samo zločin ako se ugrožava javni red ili dovodi do rizika koji se tiče oživljavanja fašističke stranke.

Presuda ujedno znači da gest, poznat i kao rimski pozdrav, nije zločin ako se izvodi na događajima sličnim nedavnom skupu u Rimu.

"Odlukom suda utvrđeno je da rimski pozdrav nije zločin osim ako ne postoji konkretna opasnost od rekonstrukcije fašističke stranke ili postoje konkretni ciljevi rasne diskriminacije i nasilja", rekao je advokat desničarske organizacije Domenico Di Tullio.

Inače, snimak iz Rima na kojem se može vidjeti nekoliko stotina desničara šokirao je Italiju. Događaj je organizovan povodom obilježavanje 46. godišnjice ubistva tri pripadnika omladinskog krila neofašističke stranke Italijanski socijalni pokret, a koja je osnovana nakon Drugog svjetskog rata.

Neofašistička organizacija Casapound koja je i organizovala događaj pozdravila je odluku suda te ju je nazvala historijskom pobjedom.

"Naravno, nastavit ćemo koristiti rimski pozdrav", rekao je glasnogovornik organizacije Luca Marsella.