Identifikovani učesnici
20

Fašistički skup i politički zemljotres u Italiji: Meloni šuti, a opozicija bljuje sve jaču vatru

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Fašistički skup na kojem je učestvovalo nekoliko stotina pripadnika desničarske organizacije Italijanski socijalni pokret (MSI) i dalje je tema broj 1 u Italiji, a povodom istrage oglasila se i policija.
Prema izvještaju policije u Rimu, određene aktivnosti na identifikaciji učesnika u ovom skupu već su poduzete te je naglašeno kako je do sada identifikovano najmanje stotinu osoba koje su prisustvovale skupu.

"U maršu su učestvovale i krajnje desničarske skupine iz drugih italijanskih gradova", navedeno je iz policije.

Šokantni snimci koji su se pojavili u javnosti, a tiču se skupa u Rimu, izazvali su i veliku raspravu na političkoj sceni Italije, a među onima koji su napali italijansku premijerku Giorgiu Meloni bila je i Elly Schlein, predsjednica opozicione Demokratske stranke.

"Raspustite neofašističke grupe. Vaše vlade to nikada nisu učinile. Šutnja Meloni o ovom slučaju je sramotna. I dalje ćemo insistirati da se neofašističke organizacije raspuste kako to nalaže Ustav Italije jer predstavljaju opasnost po javnu sigurnost. Meloni ostaje talac svoje prošlosti od koje se i dalje ne želi distancirati", rekla je Schlein.

Kritike prema Meloni uputio je i lider M5 Giuseppe Conte.

"Imati premijerku koja ne progovara ni riječi i koja, kao i uvijek, zabija glavu u pijesak kada postoji neka kritika i ne uspijeva uvjeriti građane da fašističke geste nisu dozvoljene. To je zaista ozbiljno", poručio je Conte.