Skandalozno
49

Snimak koji je zatresao Italiju: "Rim, 7. januar 2024. Čini se kao 1924."

D. Be.
Italijanski opozicioni lideri pozvali su desničarsku vladu Giorgie Meloni da zabrani neofašističke grupe nakon što se pojavio jeziv videosnimak na kojem stotine osoba uzvikuju fašistički pozdrav i salutiraju tokom događaja u Rimu.

Grupa se okupila ispred bivšeg sjedišta Italijanskog socijalnog pokreta (MSI), neofašističke stranke osnovane nakon Drugog svjetskog rata koja je na kraju prerasla u Melonijevu stranku Braća Italije (Fratelli d' Italia)

Razlog okupljanja na Via Acca Larentia u istočnom dijelu grada u nedjelju bila je 46. godišnjica ubistva trojice militanata iz mladeži sada već nepostojeće stranke, piše Guardian.

Na videu stotine osoba u crnom stoje u redovima, a zatim salutiraju desnom ruku tri puta uzvikujući "prisutni". Militant tada uzvikuje "Za sve poginule saborce!" – tipičan poklič neofašista.

“Rim, 7. januara 2024. Čini se kao 1924.”, napisala je Elly Schlein, čelnica Demokratske stranke lijevog centra.

“Ono što se dogodilo je neprihvatljivo. Neofašističke skupine moraju biti raspuštene, kao što je navedeno u ustavu.”

Carlo Calenda, čelnik centrističke stranke Azione, rekao je da je "ovo neprihvatljiva sramota u evropskoj demokratiji."

Fašistički režim Benita Mussolinija preuzeo je vlast nakon "marša na Rim" u oktobru 1922. godine, a u aprilu 1924. osigurao je veliku pobjedu na općim izborima prije nego što je ugasio talijanski višestranački sistem.

Reorganizacija Mussolinijeve fašističke stranke bila je zabranjena italijanskim poslijeratnim ustavom, koji je također zabranjivao iskazivanje fašističke ideologije i propagande.

Međutim, neofašističke skupine kao što je MSI, koju je utemeljio Giorgio Almirante, ministar u Mussolinijevoj vladi, uspjele su zaobići zabranu korištenjem drugog imena i tvrdeći da su nove političke snage.

Političkog potomka MSI-ja, "Braća Italije", osnovala je Meloni, koja je na vlast došla u oktobru 2022. godine.

Tokom svoje izborne kampanje, Meloni je pokušala distancirati svoju stranku od njezinih neofašističkih korijena, rekavši da je prije nekoliko desetljeća poslala “fašizam u povijest”.

U ponedjeljak je Fabio Rampelli, političar iz "Braće Italije" i potpredsjednik donjeg doma, rekao da je stranka "svjetlosnim godinama daleko" od neofašističkog prikaza.

Ministar vanjskih poslova Antonio Tajani, koji predvodi Melonijevog koalicijskog saveznika "Forza Italia", rekao je da svako slavljenje diktature treba osuditi.