Oluja "Gertrud"
43

Snježno nevrijeme stiglo u Njemačku, otkazani letovi na jednom od najprometnijih evropskih aerodroma

S. Š.
Berlin, Njemačka (Foto: X.com)
Berlin, Njemačka (Foto: X.com)
Jak snijeg i ledena kiša doveli su do otkazivanja stotine letova u Njemačkoj, uključujući i one na aerodromu u Frankfurtu, jednom od najprometnijih u Evropi.
Na aerodromu u Frankfurtu oko 500 od 1.030 planiranih letova otkazano je zbog današnjih vremenskih prilika, kada se očekivalo 115.000 putnika, navodi se u saopćenju aerodroma.

Poremećaji vezani za vremenske prilike nastavit će se i u četvrtak, saopćio je aerodrom, savjetujući putnike da provjere status leta prije nego što odu na aerodrom.

Bilo je otkazivanja letova i u drugim gradovima Njemačke. Aerodrom u Minhenu prizemljio je oko 150 letova u srijedu, navodi FlightAware. Aerodrom Saarbrücken, mali međunarodni aerodrom na zapadnoj granici zemlje, u potpunosti je obustavio rad.

Njemačka meteorološka služba (DWD) izdala je za srijedu i četvrtak upozorenje na poledicu u većem dijelu južne polovine zemlje zbog snježnih padavina, ledene kiše i niskih temperatura. U pojedinim centralnim regijama na snazi ​​je upozorenje na jak snijeg.
Zimsko vrijeme je također poremetilo neke željezničke usluge. Njemački nacionalni željeznički operater Deutsche Bahn naveo je u saopćenju da se u srijedu očekuju kašnjenja i otkazivanje.

Maksimalna brzina njegovih brzih ICE vozova bila je ograničena na 200 kilometara na sat sa tipičnih 300, što bi moglo uzrokovati dalje poremećaje, rekao je operater.

Desetine školskih okruga u Bavarskoj također su u srijedu otkazale nastavu ili su prešle na učenje na daljinu, navodi državno ministarstvo kulture .