Miješao se u izborni proces
0

Smijenjen ukrajinski ministar unutrašnjih poslova

FENA
Juri Lučenko (Foto: Reuters)
Juri Lučenko (Foto: Reuters)
Vrhovna rada (skupština) Ukrajine smjenila je u četvrtak ministra unutrašnjih poslova Jurija Lučenka, javile su ruske novinske agencije iz Kijeva.

Za smjenu Lučenka na vanrednom zasjedanju glasao je 231 poslanik, od neophodnih 226, javio je Itar-Tass, dodajući da je smjenu inicirala opoziciona Partija regija, kandidata u drugom krugu predsjedničkih izbora Viktora Janukoviča.

Poslanici Janukovičeve stranke smatraju da se Lučenko u prvom krugu predsjedničkih izbora, održanih 17. januara, protuzakonito miješao u izborni proces, između ostalog, javno agitovao za jednog od kandidata za predsjednika.

Agencija RIA Novosti navodi da je Lučenko smatran bliskim aktuelnoj premijerki i Janukovičevom protukandidatu u drugom krugu, Juliji Timošenko.

Ovom smjenom uoči drugog kruga izbora 7. februara, MUP Ukrajine ostao je bez čelnika, navodi ta agencija, dodajući da prema ustavu nije potrebno da smjenu potvrdi ni predsjednik ni premijer, a da predsjednik vlade ima ovlaštenje da dužnosti ministra prenese na jednog od zamjenika.

Timošenko je poslije smjene rekla da će Lučenko biti imenovan za prvog zamjenika ministra i nastaviti da rukovodi Ministarstvom unutarnjih poslova.

"To pitanje bit će razmotreno na vanrednoj sjednici vlade", izjavila je premijerka, prenosi Itar-Tass iz Kijeva.