Svijet
2

Sjeverna Koreja objavila propagandni video invazije na Južnu Koreju

FENA
Sjeverna Koreja objavila je u petak novi propagandni video u kojem su prikazani padobranci kako se spuštaju na Seul i uzimaju za taoce više hiljada Amerikanaca.

Četverominutni video pod nazivom "Kratki trodnevni rat", počinje prikazivanjem velikog naoružanja i raketa. Tim oružjem se vrše kopneni i zračni napadi dok sjevernokorejske trupe u velikim brojevima prelaze granicu.

Video je objavljen na zvaničnoj stranici Sjeverne Koreje Uriminzokkiri na kojoj se objavljuju vijesti i propagandne poruke državnih medija.

Objavljivanja videa u kojem je prikazana invazija na Južnu Koreju je uslijedilo u vrijeme zategnutih odnosa na Korejskom poluostrvu, a Sjever je u više navrata prijetio vojnim napadom kao odgovor na zajedničke vježbe južnokorejske i američke vojske.

U četvrtak, vojska Sjeverne Koreje je prijetila napadima na američke baze u Japanu i Guamu.

Spiker u videu opisuje različite faze invazije među kojima su i uništenje snaga pod Američkom pacifičkom komandu "moćnim oružjem masovnog uništenja".

"Vojska će zauzeti Seul i druge gradove u uzeti 150.000 američkih taoca", kazao je spiker.

Video prikazuje snimke padobranaca kako se iskrcavaju iz helikoptera na južnokorejsku prijestolnicu. Zatim će se zračne trupe sukobiti s južnokorejskom vojskom na ulicama u Seulu, a 4.000 tenkova i 3.000 oklopnih vozila su prikazane kako prelaze granicu i idu prema prijestolnici.

Južna Koreja ima velii broj američkih državljana i više od 28.000 američkih vojnika u zemlji.

Ovo je posljednji u nizu videa objavljenih na internetskoj stranici Uriminzokkiri.

U video objavljenom prošli mjesec, New York je prikazan u požaru nakon raketnog napada, a dvije sedmice kasnije su prikazani američki vojnici i predsjednika Barack Obama kako gore nakon nukelarne eksplozije.

Početkom ove sedmice, drugi video je prikazao eksploziju kupole američke zgrade Capitola u Washingotnu.