Svijet
0

Sjeverna Koreja nije u roku zatvorila nuklearni reaktor

FENA
Nuklearni reaktor u Jongbajonu
Nuklearni reaktor u Jongbajonu
Sjeverna Koreja nije ispunila rok koji je danas istekao da zatvori svoj glavni nuklearni reaktor u Jongbajonu.

SAD i druge vlade koje učestvuju u pregovorima šest nacija o sjeverokorejskom nuklearnom programu pozvale su Pjongjang da ispuni sporazum postignut prije dva meseca, prema kome je ustanovljen rok za njeno nuklearno razoružanje.

Pomoćnik američkog državnog sekretara Kristofer Hil, glavni američki pregovarač izjavio je da nema više mnogo prilika da se dogovoreno uradi, prenio je AP.

Prema sporazumu dogovorenom u februaru, na koji su saglasnost dale Kina, Japan, Rusija, Južna Koreja, SAD i sama Sjeverna Koreja Pjongjang je trebalo da zatvori svoj glavni nuklearni reaktor u Jongbajonu, a inspektori UN-a potvrde zatvaranje u roku od 60 dana.

Sjevernoj Koreji je trebalo zauzvrat da bude upućeno 50.000 tona nafte.

Rok za zatvaranje je poremećen zbog neslaganja Sjeverne Koreje o novcu zamrznutom na računu male banke Makau, koja se nalazi na crnoj listi Vašingtona zbog sumnji da se bavi pranjem novca.

Sjeverna Koreja je odbila da ispuni sporazum dok joj novac ne budu dostupan.

Iako je Hil obećao da će taj problem riješiti do sredine marta, problem je riješen tek prošle nedjelje.

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje istaklo je u jučerašnjem saopćenju, koje je prenijela državna novinska agencija, da će ispuniti svoje obaveze "kada se pokaže da je ukidanje sankcija realnost".