Svijet
0

Sjeverna Koreja ima novo postrojenje za proizvodnju goriva za nuklearno oružje

Klix.ba
Sjeverna Koreja je pokrenula novo postrojenje koje bi moglo udvostručiti kapacitete ove zemlje da proizvodi uranom obogaćeno gorivo za nuklearno oružje.

Novo postrojenje definitivno povećava pritisak na Pyongyang da okonča svoj nuklearni program, zbog kojeg je ova zemlja pod sankcijama UN-a. Ono se nalazi u blizini drugog postrojenja koje su 2010. godine posjetili američki nuklearni eksperti i ocijenili ga kao sofisticirano postrojenje za proizvodnju obogaćenog urana.

"Postrojenje je nedavno završeno i sada je u punoj funkciji", navodi se u južnokorejskim novinama Joongang Ilbo.

Američki obavještajci su su također potvrdili da postrojenje postoji i da je operativno. U njemu se proizvodi gorivo za nuklarno oružje, što će ubrzati napore Sjeverne Koreje da napravi atomsku bombu.

Ranije su obavljene detonacije nuklearnog oružja, ali Sjeverna Koreja i dalje radi na tehnologiji koja će omogućiti postavljanje nuklearne bojeve glave na balističku raketu.

Sjeverna Koreja navodno ima dovoljno plutonija za četiri do šest nuklearnih oružja. Veoma je moguće da je razvila tehnologiju kojom može napraviti bombe od plutonija i obogaćenog urana.