Uprkos sankcijama
33

Rusija u napadu na drugi najveći grad koristila sjevernokorejske rakete

F. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Krhotine projektila koji je 2. januara pao na ukrajinski grad Harkov bile su sjevernokorejske balističke rakete serije Hwasong-11, rekli su promatrači sankcija Ujedinjenih nacija odboru Vijeća sigurnosti u izvještaju u koje je Reuters imao uvid u ponedjeljak.

U izvještaju na 32 stranice, UN-ovi posmatrači sankcija zaključili su da "krhotine izvađene iz projektila koji je pao u Harkov Ukrajina, 2. januara 2024. potječu od projektila serije Hwasong-11 iz DNRK-a" i krše embargo na oružje za Sjevernu Koreju.

Službeno poznata kao Demokratska Narodna Republika Koreja (DPRK), Sjeverna Koreja je pod sankcijama UN-a zbog svojih balističkih raketa i nuklearnog programa od 2006. godine, a te su mjere pojačane tokom godina.

Trojica promatrača sankcija otputovala su u Ukrajinu ranije ovog mjeseca kako bi pregledali ostatke i nisu pronašli dokaze da je projektil proizvela Rusija. Oni "nisu mogli nezavisno identificirati odakle je projektil lansiran, niti ko ga je lansirao".

"Informacije o putanji koje su dostavile ukrajinske vlasti pokazuju da je lansiran unutar teritorija Ruske Federacije", napisali su u izvještaju od 25. aprila Odboru za sankcije Sjevernoj Koreji Vijeća sigurnosti.

Ruska i sjevernokorejska misija pri Ujedinjenim narodima u New Yorku nisu odmah odgovorile na zahtjev promatrača za sankcijama da komentiraju izvještaj.

SAD i drugi optužili su Sjevernu Koreju za prebacivanje oružja Rusiji za upotrebu protiv Ukrajine, koju je napala u februaru 2022. godine I Moskva i Pjongjang odbacili su optužbe, ali su prošle godine obećali produbiti vojne odnose.

Na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a u februaru, SAD je optužio Rusiju za lansiranje balističkih projektila koje je isporučila DNRK na Ukrajinu u najmanje devet navrata.

Rusija je prošlog mjeseca stavila veto na godišnje obnavljanje UN-ovih promatrača sankcija - poznatih kao skupina stručnjaka - koji su 15 godina pratili provedbu UN-ovih sankcija Sjevernoj Koreji zbog njenog nuklearnog programa i programa balističkih projektila.

Mandat sadašnjem panelu stručnjaka istječe u utorak. Nekoliko dana nakon napada 2. februara, regionalno tužiteljstvo u Harkovu izložilo je medijima fragmente projektila, rekavši da se razlikuje od ruskih modela i da "ovo može biti projektil koji je isporučila Sjeverna Koreja".