Predložen Muhamed Avdić
181

SDP, DF, NiP i Naprijed žele imati zajedničkog kandidata za načelnika Srebrenice, traže podršku centrala

A. Ku.
Muhamed Avdić (Foto: BIRN BiH)
Muhamed Avdić (Foto: BIRN BiH)
Stranke SDP, NiP, DF i Naprijed uputile su dopis centralama stranaka u Sarajevu s molbom da pruže podršku Muhamedu Avdiću za zajedničkog kandidata za načelnika Općine Srebrenica.
Prethodno je kandidaturu najavio SDA-ov Hamdija Fejzić, koji je pozvao političke stranke da ga podrže kao nezavisnog kandidata. Međutim, iz lokalnih organizacija četiri navedene stranke kažu da ga neće podržati, nego žele imati svog kandidata.

"Obraćamo Vam se potpuno svjesni uloga i znajući da nijedna odluka koja se nađe pred Vama neće biti laka. Ali, nakon što je SDA Srebrenica, odlučila da izigravajući pregovarački proces u kojem smo svi trebali učestvovati, svog kandidata za načelnika Srebrenice podmetne pod nezavisnog i kandiduje Hamdiju Fejzića, mi odbijamo da podržimo njegovu kandidaturu", naveli su na početku.

Kažu da je razloga za to što žele svog kandidata puno, a jedan od njih je taj što se predloženi Fejzić nalazi na političkoj sceni već 30 godina.

"Znamo da ne pretjerujemo kada kažemo da nam kao zajednici prijeti potpuni nestanak na ovom području. Mi smo jedna druga i nova generacija. Mi smo potomci onih koji su preživjeli genocid ili su pokopani u Potočarima ili još uvijek tražimo posmrtne ostatke roditelja. Nismo uradili ništa da zaslužimo sudbinu koja nas može zadesiti. Nismo zaslužili da još četiri godine života bacimo pod noge ljudima i politici koji su odavno izgubili i kredibilitet i legitmitet", istakli su u zajedničkom saopćenju.

Kažu da imaju pravo i obavezu da konačno preuzmu odgovornost za sudbinu svoje zajednice i grada.

"Imamo snage za to i znamo šta su naši zajednički problemi. Imamo i svog, zajedničkog, kandidata i spremni smo odbraniti i obrazložiti njegovu kandidaturu. Svjesni smo pritiska kojem ste izloženi, naročito kakvom, neprincipijelnom, pritisku možete biti izloženi na temi Srebrenice. Nema nikoga od Vas i od nas ko u jednom trenutku nije bio proglašen izdajnikom od strane SDA. Ako na kraju Vaša odluka bude drugačija, mi ćemo se povinovati. Ali, morate znati unaprijed da Hamdija Fejzić nije kandidat koji može dobiti izbore i nije čovjek koji može voditi općinu Srebrenica", poručili su.

Istakli su da pozivaju centrale stranaka u Sarajevu da podrže njihov prijedlog i podrže Muhameda Avdića za načelnika Općine Srbrenica.

Dopis su potpisali Ahmo Mehmedović iz OO SDP Srebrenica, Sejdalija Suljić iz OO NiP Srebrenica, Nedib Smajić iz stranke Naprijed Srebrenica i Hamdija Gušić iz OO DF Srebrenica.

Predloženi Muhamed Avdić je rođen 1981. godine, a do početka agresije na BiH je živio u Osmačama. U martu 1993. godine konvojem UNHCR-a odlazi u Tuzlu sa mamom i sestrom. Završio je Fakultet kriminalističkih nauka u Sarajevu te se 2008. godine vratio u Srebrenicu.

Oženjen je i otac tri sina. Istakao je da mu je supruga nezaposlena. Iako je profesorica pedagogije, potpisana je peticija da ne radi u vrtiću zbog toga što nosi maramu.