Svijet
0

Sirijski ministar odbrane najavio pobjedu nad "kukavičkim terorizmom"

FENA
Sirijski ministar odbrane Fahed al-Fraidž izjavio je u ponedjeljak da će Sirija izaći kao pobjednik u borbi protiv "kukavičkog terorizma", javila je državna novinska agencija Sana.

"Mi ćemo pobjediti nad terorizmom koji podržava više od 80 zemalja koje imaju za cilj provesti cionističko-američke planove u regiji", izjavio je Fraidž dok je obilazio nedavno zauzetu oblast Halidija u centralnoj pokrajini Homs.

Pozdravljajući pobjedu sirijske vojske u Halidiji, al-Fraidž je izjavio da je osvajanje oblasti "vojno čudo", naglašavajući odlučnost vojske da nastavi borbu protiv terorista i da očisti zemlju od njih, prenosi Xinhua.

Pobunjenici su u ovoj sedmici protjerani iz jednog od kvartova al-Halidije, koju su onu smatrali prijestonicom svoje revolucije.

Sirijska vojska vodila je intenzivne borbe protiv pobunjenika koji uživaju zapadnu podršku na nekoliko frontova širom zemlje, uglavnom u Homsu i sjevernoj pokrajini Aleppo.

Pobunjenici nastoje ostvariti izvjesne teritorijlane pomake uoči Ženevske konferenciji kao monetu za potkusurivanje tokom eventualnih pregovora s vladom, dok vojska nastoji da ih izbaci s njihovih položaja u pokrajini Homs i u područjima oko prijestonice Damaska