Svijet
15

Sirijska vlada "istrebljuje" zarobljenike, umiru zbog mučenja, gladi i žeđi

Klix.ba
Prema izvještaju UN-a vlada sirijskog predsjednika Bashara al-Assada ubija zatvorenike, zbog čega je optužena za zločine protiv čovječnosti.

UN je optužio Assadov režim da "istrebljuje" zatvorenike i tako vrši ratni zločin. Mnogi zatvorenici su mučeni i pretučni do smrti, dok su neki umrli zbog neuhranjenosti, žeđi i nedostatka medicinske pomoći.

Izvještaj UN-a baziran je na intervjuima stotina svjedoka, a pokriva period od marta 2011. godine, kada su počeli protesti protiv vlade u Siriji, pa do danas. Tokom tog perioda ubijeno je nekoliko hiljada zatvorenika.

U sirijskim zatvorima vladaju nehumani uvjeti, što je čest uzrok smrtnih slučajeva.

"Vlada namjerno stvara loše uvjete za zatvorenike koji ugrožavaju njihove živote. Režim je svjestan velikog broja smrtih slučajeva. Ovakvi potezi koji su u skladu s državnom politikom se smatraju zločinom protiv čovječnosti", navodi se u izvještaju UN-a.

Assadovi protivnici također ubijaju zarobljene vojnike. IDIL i al-Nusra Front su također počinili zločine protiv čovječnosti, a veliki broj zarobljenika drže na nepoznatim likacijama. Mučenje se vrši svakodnevno, a veoma česta kazna je pogubljenje.

Dosad je od početka sukoba u Siriji poginulo više od 250.000 ljudi. Oko 4,6 miliona ljudi je napustilo svoje domove, a čak 13,5 miliona očajno treba humantarnu pomoć.