Svijet
0

Sirijska opozicija o masakru u Hami: Ovo je druga Srebrenica

FENA
Glavni sirijski opozicioni savez, Sirijsko nacionalno vijeće, pozvao je u petak Viječe sigurnosti Ujedinjenih nacija (VS UN) da usvoji "hitnu i oštru" rezoluciju, nakon tvrdnji antirežimskih aktivista i pobunjeničkih lidera da su u centralnoj provinciji Hama vladine snage ubile najmanje 200 osoba. Opozicija je u saopćenju uporedila taj napad sa Srebrenicom, a vlasti Bašara al-Asada za izvještaje o žrtvama u Hami krive "krvožedne medije" i "terorističke bande".

Sirijska opozicija traži da se VS UN-a pozove na Povelju UN-a, koja omogućuje kaznene mjere protiv režima koji se smatraju prijetnjom miru, a uključuju ekonomske sankcije i vojnu intervenciju. Rusija je već najavila da neće dozvoliti da takva rezolucija prođe.

"Ne smatramo monstruma sirijskog predsjednika Asada jedinog odgovornog za taj gnusni zločin, već i Kofi Annana, Ruse i Irance i sve zemlje koje pretenduju da budu čuvari mira i stabilnosti u svijetu, a šute", navodi se u saopćenju opozicionog Sirijskog nacionalnog vijeća.

Po navodima Vijeća, "pokolj u selu Tremza" svrstava se među "najveće masakre u svijetu", uključujući onaj kod "Sabre i Šatile u Libanu 1982. i u Srebrenici".

Vlasti u Damasku odgovaraju da su "krvožedni mediji u saradnji s bandama naoružanih terorista pogubili stanovnike sela Tremza kako bi pokolebali javno mnijenje protiv Sirije i njenog naroda i izazvali međunarodnu intervenciju uoči sjednice VS UN-a, prenosi zvanična agencija Sana.

Ruski Itar-Tass izvještava da vladine snage nastavljaju sukob s naoružanim ekstremistima i da su u četvrtak presjekli put banditskim formacijama koji su u Siriju ušli iz Turske i Libana.

Prenoseći izvještaje Sane, ruska agencija navodi da su vladine snage u četvrtak izvele specijalne operacije protiv pobunjenika u provincijama Homs, Dara, Idlib i Deir el-Zor.

Kako se navodi, tokom bitke u pograničnom sektoru Rubeja kod morske luke Latakije, 320 kilometara od Damaska, uništen je "veliki broj terorista", a "ostaci bande" pobjegli na tursku teritoriju.