Svijet
0

Sirija: Pet mrtvih u gušenju pobune u Homsu

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Sirijske snage sigurnosti ubile su najmanje pet, a ranile deset civila u četvrtak u gradu Quseiru, u pokrajini Homs, u kojem je vojska s tenkovima gušila pobunu, izjavio je jedan pobunjenik.

"Trupe su pucale na građane koji su pokušavali pobjeći prema regiji Basatin i ubili njih pet", izjavio je on telefonski iz Nikozije agenciji AFP. Deset civila je ranjeno.

Deseci tenkova su tokom jutra ušli u grad Quseir, kazao je drugi pobunjenik. "Stanovnici su pobjegli u polja, a sve komunikacije s gradom su prekinute.

Aktivisti tvrde da su snage predsjednika Bashara el-Asada, koji je poručio da će nastaviti borbu protiv "terorističkih grupa", u srijedu u Homsu ubile 17, a ranile 20 ljudi, a jedan aktivist je u telefonskoj izjavi za AFP rekao da "tijela leže na suncu, a ljudi ne mogu da ih sklone zbog pucnjave".

Iako su se snage režima u međuvremenu povukle iz Hame, koju su pod opsadom držale 10 dana, sve je jače nasilje koje primjenjuju protiv demonstranata u drugim mjestima.

Kako su ranije izvijestili aktivisti, sirijske snage provode veliku operaciju u sjeverozapadnom gradu Serminu, dok istočni grad Deir el-Zor, gdje je u vojnoj akciji u nedjelju ubijeno 42, a u srijedu 17 ljudi, ponovo potresaju eksplozije i teška pucnjava.

Istovremeno, Britanija, Francuska, Njemačka i Portugal su nakon sinoćnje zatvorene sjednice Vijeća sigurnosti UN-a saopćile da se Damask oglušio o zahtjev da hitno okonča nasilje, koji mu je ovo tijelo svjetske organizacije uputilo prošle sedmice.

Zamjenik generalnog sekretara UN-a za politička pitanja Oscar Fernandez-Taranco rekao je članicama Vijeća da se nasilje u Siriji nastavlja i da je humanitarna situacija i dalje teška, da je od početka antirežimskih protesta sredinom marta ubijeno skoro 2.000, a u posljednja tri dana čak 87 civila, javio je Reuters.

Sljedeća sjednica Vijeća sigurnosti o Siriji održat će se iduće sedmice.

Sirijski izaslanik pri UN-u Bashar Jafari odbacio je kritike evropskih zemalja, optužujući ih da iznose neistine i prikrivaju činjenice o situaciji u njegovoj zemlji, i uporedio je proteste u svojoj zemlji s protestima u Britaniji.

"Dok britanski premijer (David Cameron) proteste i demonstrante u Britaniji naziva 'bandama', nama se ne dozvoljava da isti termin upotrijebimo za naoružane i terorističke grupe u našoj zemlji. To je licemjerje", kazao je sirijski ambasador.