Korišten i eksploziv
94

Sedam dana probijanja 1.000 metara ispod zemlje: Spašen speleolog koji je bio zarobljen u pećini

B. H.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
Američki speleolog Mark Dickey koji je 2. septembra ostao zarobljen na dnu pećine na jugu Turske spašen je sinoć, objavila je Turska speleološka federacija.

"Mark Dickey je izašao", napisala je Turska speleološka federacija dodajući da je "operacija spašavanja uspješno završena".

Speleolog ostao je zarobljen u pećini nakon što je pretrpio krvarenje u trbušnoj šupljini tokom istraživanja mreže pećina Morca u blizini grada Mersina na dubini od hiljadu metara, koje je provodila međunarodna grupa speleologa.

Dickey je rekao da je mislio da neće preživjeti ovo iskušenje nakon što mu se stanje pogoršalo.

"Počeo sam povraćati krv i ona je izlazila u sve većoj količini. Onda mi je sve teže bilo držati svijest i došao sam do tačke gdje sam rekao: neću preživjeti", kazao je Dickey.

Dickeyjevi roditelji Debbie i Andy Dickey rekli su da je "Međunarodna speleološka zajednica" "omogućila Marku da napusti pećinu Morca i dobije daljnji medicinski tretman u bolničkoj ustanovi. Dodali su da im je spašavanje sina bilo "neopisivo olakšanje" i ispunilo ih "nevjerojatnom radošću".

Dickey je bio jedan od predvoditelja tima koji je mapirao novi prolaz u pećini kada je počeo patiti od gastrointestinalnog krvarenja. Stanje mu se popravilo nakon što je primio transfuziju krvi. Zatim su ga vezali za nosila i polako iznijeli.

Njegovo spašavanje je uključivalo navigaciju kroz tijesne kamene tunele, ali i korištenje eksploziva na najužim mjestima.

Brojni spasioci iz nekoliko drugih zemalja, uključujući Hrvatsku i Mađarsku, doletjeli su u Tursku kako bi pomogli u spašavanju.

U četvrtak navečer, u video poruci iz pećine, Dickey je zahvalio ljudima koji su ga pokušali spasiti.

"Znam da mi je brza reakcija turske vlade, da nabavi medicinske potrepštine koje su mi potrebne, spasila život. Bio sam vrlo blizu ruba" rekao je Dickey.