U Turskoj
0

Čak 150 spasilaca pokušava spasiti američkog speleologa iz pećine na 1.000 metara dubine

F. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Spasioci žure spasiti Amerikanca zarobljenog u trećoj najdubljoj špilji u Turskoj nakon što mu je pozlilo, saopćila je Turska speleološka federacija.

Oko 150 spasilaca uključeno je u složenu operaciju spašavanja Marka Dickeya, koji je bio dio istraživačkog tima u dolini Morca, saopćila je Turska speleološka federacija. Operacija spašavanja prvi put je najavljena u ponedjeljak.

“U vrtači Morca, trećoj najdubljoj špilji u Turskoj s dubinom od 1.276 metara, tokom istraživačke misije u kojoj su sudjelovali domaći i međunarodni timovi, američkom speleologu Marku Dickeyu je pozlilo na dubini od 1.120 metara i stavljen je pod promatranje u špiljskom baznom kampu koji se nalazi na 1.040 metara ”, objavila je Turska speleološka federacija.

Bulent Genc, šef federacije, rekao je u četvrtak za CNN da bi spašavanje moglo potrajati danima zbog činjenice da je špilja duboka i uska. Bit će potrebni kratki pokreti da se Dickey iznese na nosilima, dodao je Genc.

U Tursku su stigli speleološki spasioci iz više zemalja kako bi pomogli u operaciji, uključujući mađarske, talijanske, hrvatske i američke spasioce, rekao je Genc.

Mađarska speleološka služba za spašavanje rekla je da je Dickey imao gastrointestinalno krvarenje.

Isporučeno mu je šest jedinica krvi, rekao je turski savez. Njegovo stanje trenutno je stabilno i može samostalno hodati, dodala je federacija.

"Mark trenutno boravi u kampu na 1.040 metara od ulaza", saopćila je u srijedu Turska speleološka federacija.

"Špilja ima uske vijugave prolaze i nekoliko spustova", rekla je federacija, dodajući da je iskusnom speleologu potrebno 15 sati da dođe do površine u idealnim uvjetima.