Komplikovana operacija
0

Izvlačenje Amerikanca zarobljenog u pećini na 1.000 metara dubine će trajati danima

F. H.
Mark Dickey (Screenshot)
Mark Dickey (Screenshot)
Američki istraživač koji se razbolio gotovo 1.000 metara ispod ulaza u pećinu u Turskoj, oporavio se dovoljno da bude izvučen u operaciji koja bi mogla trajati tri ili četiri dana, kazao je turski dužnosnik.

Marku Dickeyju, 40-godišnjem iskusnom speleologu, iznenada je pozlilo od želučanog krvarenja tokom ekspedicije s nekolicinom drugih u pećini Morca u planinama Taurus u južnoj Turskoj. Spasioci iz cijele Evrope požurili su u pećini radi operacije kako bi ga spasili, uključujući i mađarskog doktora, koji je stigao i liječio ga.

"Liječnici koje smo poslali bili su vrlo uspješni u njegovom liječenju", rekao je Cenk Yildiz, regionalni dužnosnik turske agencije za pomoć u katastrofama, novinskoj agenciji IHA. "Sada smo u poziciji da ga evakuiramo."

"Ovo je teška operacija. (Zdravoj) osobi bi trebalo 16 sati da izađe. Ova operacija će trajati najmanje tri ili četiri dana. Naš prioritet je zdravlje. Naš cilj je završiti ovu operaciju bez ikakve opasnosti", nastavio je Yildiz.

Kasno u četvrtak, članovi italijanskog nacionalnog alpskog i speleološkog spasilačkog tima, uključujući doktora i medicinsku sestru, pridružili su se spasilačkim timovima iz Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Italije, Poljske i Turske. Turski helikopter bio je u pripravnosti blizu ulaza u pećinu, jvljaju turski mediji.

Dickey je viđen kako stoji i kreće se u video poruci iz pećine koju su turske vlasti stavile na raspolaganje u četvrtak. Rekao je da, iako je budan i govori, nije "izliječen iznutra" i trebat će mu puno pomoći da izađe iz pećine.

U poruci je također zahvalio speleološkoj zajednici i turskoj vladi na njihovim naporima.

"Svijet speleologije je vrlo usko povezana skupina i nevjerovatno je vidjeti koliko se ljudi odazvalo na površini. Znam da mi je brza reakcija turske vlade da nabavi medicinske potrepštine koje su mi potrebne spasila život, po mom mišljenju. Bio sam vrlo blizu ruba", rekao je Dickey.

Spasilačka grupa sa sjedištem u New Jerseyu s kojom je Dickey povezan rekla je da je krvario i gubio tekućinu iz želuca, ali je sada prestao povraćati i jeo je prvi put u nekoliko dana. Nije jasno što je uzrokovalo medicinski problem.

Očekivalo se da će liječnici odlučiti hoće li špilju morati napustiti na nosilima ili može otići vlastitim snagama. Tim za prvo reagiranje iz New Jerseyja rekao je da će spašavanje zahtijevati mnogo timova i stalnu medicinsku skrb unutar pećine, koja je također prilično hladna.

Pećina se pripremala za Dickeyjevo sigurno izvlačenje, uključujući proširenje prolaza i rješavanje opasnosti od pada kamenja, prema Mađarskoj speleološkoj službi za spašavanje i drugim dužnosnicima.

Istraživač je bio na ekspediciji koja je mapirala 1276 metara dubok pećinski sistem Morca za Anatolian Speleology Group Association kada je naišao na probleme oko 1.000 metara niže, prema Yusufu Ogreneceku iz Speleološke federacije Turske. Prvo mu je pozlilo drugog septembra, ali je trebalo do trećeg septembra ujutro da obavijesti druge koji su bili iznad zemlje.