Svijet
0

Samit u Bruxellesu uspjeh za Evropu i Francusku

FENA
Francuski državni sekretar za vanjske odnose Jean -Pierre Jouyet ocijenio je u nedjelju "uspjehom" za Evropu i Francusku evropski samit u Bruxellesu, koji je stvorio temelje dogovora o evropskom ugovoru, koji će zamijeniti evropski ustav.

"To je uspjeh za Evropu jer Evropa izlazi iz dvogodišnje blokade, dvogodišnje paraliziranosti", rekao je Jouyet, smatrajući da će "Evropa krenuti naprijed i pronaći svoj uticaj i svoju političku moć u svijetu koji je također u pokretu".

Državni sekretar je također dodao da je samit bio uspjeh i za Francusku jer se ova zemlja, "koja je na referendumu odbacila ustav, nalazi u centru Evrope i s izvjesnim brojem svojih prioriteta".

Među tim prioritetima, naveo je Jouyet, spadaju "institucije koje funkcioniraju, koje nam omogućavaju da se razvije određeni broj politika, bilo ekonomska politika o euru, bilo politika granica koja će bolje definirati granice Evrope, bilo politika koja će omogućiti da se prema našim partnerima i Sredozemlju pronađe mnogo aktivinija politika"

"Radit ćemo u značajnim domenima", dodao je on, navodeći domen energetike, imigracije, policijsku suradnju i borbu protiv kriminala.

Jouyet također smatra da je samit bio uspjeh i za predsjednika Nicolasa Sarkozyja, " jer je omogućio da se u jednom trenutku izbjegne prekid, jer je s našim poljskim prijateljima trebalo naći rješenje koje će im omogućiti da se vrate u zajednicu evropskih partnera i postanu sastavni dio dogovora".