"Maltretirali ga jer je musliman"
0

Samiru Suljeviću tri sedmice nisu dali da se iz Evrope vrati u SAD

Klix.ba
Kada je 26-godišnji Samir Suljević završio posjetu rodbini u Crnoj Gori i krenuo avionom nazad u New York, gdje je rođen i gdje živi, nije ni slutio kakve će neugodnosti pritom doživjeti. Tri sedmice mu zrakoplovne vlasti Austrije i Njemačke nisu dozvolile da otputuje kući, a nisu mu objasnili šta je razlog za njegovo zadržavanje.

Suljović je uvjeren da je razlog za maltretiranja koja je doživio na bečkom i minhenskom aerodromu to što je musliman.

Kako javlja TV mreža NBC, on je na put u New York krenuo 1. oktobra, a na tlo Sjedinjenih Američkih Država sletio je tek prošlog petka navečer i to u Philadephiju, odakle je morao vozom putovati u New York. Kući je stigao tek u ponedjeljak navečer.

Suljović je rođen i odrastao u Queensu, dijelu New Yorka, a radi kao zaštitar. U junu je otišao u Crnu Goru, posjetio rodbinu i 1. oktobra krenuo nazad kući iz Beča. Tu mu je zabranjeno da uđe u avion, bez zvaničnog objašnjenja.

"Nosim kapu, imam bradu, zavrćem pantalone. Diskriminisali su me jer sam musliman. Šta bi drugo moglo biti?", kaže Samir. "Zbog njih sam se osjećao kao da sam nekakav terorista, neki kriminalac. Ja sam američki državljanin. Napravili su budalu od mene".

Nakon što mu je Američka ambasada u Beču javila da se može vratiti u zemlju i to iz Minhena, gdje je doputovao vozom, i tu su nastali problemi pri ukrcavanju na let. Javio se tamošnjem američkom konzulatu, gdje su ga, kako kaže, ispitivali i bez njegove dozvole mu pretražili mobitel.

Dok je 22 dana pokušavao da se vrati kući Suljović kaže da je potrošio oko 2.000 dolara na aerodromima.

"Bio sam kao miš u klopci. Nisam znao gdje da idem i samo sam se pitao kad ću doći kući. Spavao sam na aerodromu, nisam imao gdje", kaže isfrustrirani Amerikanac.

Vladini zvaničnici mu nikad nisu dali objašnjenje zašto se sve ovo dogodilo.