Komentari (29)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Moj Sadi... da niste trazili da vam Evropa isplati onih 200 milijardi sto je duzna, jos biste vi bili na vlasti i upravljali super dobrom zemljom za zivot. sacemo vidjet sta ce \"demokratija\" uraditi od Libije...
Ako u roku od pet godina niste mogli vratiti kredit, država bi ga otpisala ili vraćala za vas. Ako ste htjeli kupiti auto dali ste 20-30% od cijene, a ostalo je dotirala država. U Libiji ste za 10 dolara mogli kupiti 85 litara benzina ili nafte. U Libiji je hrana bila gotovo besplatna, 10kg kruha koštalo je 0,15 dolara. U Libiji građani nisu radili fizičke poslove, sve su to radili stranci. Živila sam 10 godina u Libiji po raznim gradovima i nikada nisam vidila ni jednog prosjaka na ulici. Libijci nisu išli raditi po bijelom svijetu, jer za to nisu imali potrebe. U Libiji ni jedan građanin nije izbačen ili mu je oduzet stan ili auto zato što nije mogao vratiti kredit, što nije rijedak slučaj po ovim takozvanim demokratskim zemljama koje su se okomile na Libiju.
Man-made river projekt S obzirom da je Libiji voda prijeko potrebna jer ima veoma male obradive površine (oko 1% od čitavog teritorija) bilo je potrebno transportirati ju. No voda se nalazi točno ispod pustinjskog dijela zemlje na jugu, dok 95% stanovništva živi u priobalnom dijelu. Tako se Gadafi je odlučio na još jedan potez koji je bio posljednji okidač za konačnu intervenciju svjetskih bankara i korporatista u ovu priču. Dosta je bilo i toga da im Gadafi oduzima tržište, posao, ne poštuje njihova pravila igre, već će se sada odvažiti i na kontrolu vodenih resursa, koji su na piku američkim kolonijalistima posljednje desetljeće, te će preuzeti i veliki dio trgovine poljoprivredom. Za transport ove velike količine vode iz akfera potreban je cjevovod od oko 3900 kilometara. To je više nego što je cijela zapadna Evropa. Projekt je nazvan Velika umjetna rijeka (Great man-made river project).
edno je nezaobilazna istina; Libija je pod vodstvom Moamera el Gadafija “tiranina i luđaka”, kako ga prozivaju na zapadu (pa time i u našim guzičarskim pro-zapadnjačkim medijima), postala najbogatija afrička država potpuno samostalna i spremna da uvede novu monetu u trgovini sa naftom- islamski zlatni dinar i beskamatne kredite (čemu MMF neće imati pristup). U Libiji je najstrože zabranjeno davati kredit sa kamatom. Islamski dinar bi zato bio veoma stabilna moneta, a beskamatni krediti bi bili veoma poticajni. Ovim novcem, kojeg je Libija zaradila od nafte, Gadafi je marljivo kupovao i zlato. Koliko točno ima zlata u Libiji niko ne zna. MMF procjenjuje da imaju oko 4,6 miliona unci, a to je blizu 144 tone. To na tržištu trenutno vrijedi preko 6 milijardi dolara. I Libija ga najvećim dijelom čuva u svojim sefovima u Libiji, a ne u Švicarskoj, kao što to moraju ostale porobljene zemlje.
citam sva ova desavanja i sranja po svijetu i ove komentare i sl,pa se pitam,jel stvarno moguce da je doslo vrijeme da se ama bas niko vise nista ne pita??ljudi jeste li vi toga svjesni??????neko drugi za nas i misli i radi a mi nista ne radimo,isto kakve stuhe,samo nijemo posmatramo sta se desava oko nas,zasto se niko ne pokrene??? ne mogu da vjerujem na sta je ova drzava spala za 20 godina a 20 nije PUNOOO,neka nam je dragi Bog na pomoci,meni se cini da nam je sada potrebniji nego ikada :/ pozdrav za sve ljude dobre volje!
pa nije mi jasno sta zena zeli da kaze hvali libiju pod gadafijem, bolji standard bio nego u engleskoj aj ok, ako je tako dobro bilo sto su se pobunili? samo bi se budala bunila protiv blagostanja ili nisu se oni bunili, nego \"ubacene grupe sa strane\"? ona prica \"ko nas zavadi\"? ili su svi jako glupi i povodljivi ili nije bas svakome bilo tako dobro kako ti kazes
odmah i to šugavo bolesno pseto nabiti na ražanj, kao i njegovogog babu. glogov kolac pa u š.u.p.a.k.
mucile su ga i ubile wehabije.
MUSLIMANI CIJELOG SVIJETA UJEDINIMO SE!!!
Ah,kad covjek cita ove komentare koliko ga zale.Niko od vas nikad nije bio u Libiji a svi ovdje oplakuju.BRATE,pokupite se pa u to blagostanje idite.narod njega nije izabrao nego je dosao na vlast vojnim pucem.izvrsio drzavni udar i smijenio kralja.kako dosao tako i otisao.za vrijeme svoje vladavine jeste dao mnogo svom narodu ali im je i oduzeo.Pokrao milijarde,odlucivao ko ce sta govoriti i raditi,javno vjesao studente na fakultetima itd.Sloboda od tiranije nema CIJENU.nije on narodu nista dao.to je sve od libijskog naroda.nafta nije gadafijeva nego naroda Libije..teorije zavjere kao zapad zakuhao.aman svako drugi kriv osim nas samih.juga se rasopala zbog zapada hahah smijesno.kao da za raspad braka muz i zena krive komsiluk hahha.svi krivi samo mi nismo.sjetimo se mi sta se desavalo nama.ovako su mnogi nas gledali od 92 a sada kao vi se osipate.koje licemjerstvo.kad vec spominjete gadafija,nije se bas bunio kad je bosna napadnuta naprotiv bio je na strani Srbije
@@Istina Nekako su vrslo slicni nasim narodima i narodnostima.....
Sadi sad plači ko žena za onim što nisi znao odbraniti ko muško.
Libija nema buducnosti sa zlocincima i hladnokrvnim ubojicama koji se predstavljau kao nova vlast.
bez obzira na sve, i kakav je ovaj tip proslost imao iza sebe, nikome ne bi drago bilo da gleda kako njegovog oca onako muče, zar ne?
@svijet / U potpunosti se slazem i nesto kontam onaj vlah sto je kao predskazao u prosli petak da ce biti smak svijeta sve se svodi na to da je pogodio
Šokiran i bijesan, pa šta?
Ne kontam kako mozete braniti Gadafija.Slazem se da ga nije trebalo ubiti ali daleko je on bio od heroja.Jebiga ispade da su se Libijci pobunili sto im je bilo dobro.Dobro je bilo jednom dijelu koji su mu se uvlacili i klimali glavom.Ona ko mu se imalo suprostavio je i svome desetom koljenu zagorcao zivot za sva vremena.A to sto je izgradio zemlju parama od nafte nije neko umijece. Libijci ce ako budu pametni izgraditi jos bolju Libiju.