Svijet
0

Sadi Gadafi šokiran i bijesan zbog brutalnosti prema njegovom ocu

FENA
Sadi Gadafi (Foto: Reuters)
Sadi Gadafi (Foto: Reuters)
Sin Moamera Gadafija, Sadi, je "šokiran i bijesan zbog zlobne brutalnosti" koja je pokazana prema njegovom ocu i bratu Motassimu te dodaje kako to pokazuje da niko iz bivše vlasti neće dobiti pravedno suđenje u Libiji.

"Sadi Gadafi je šokiran i bijesan zbog zlobne brutalnosti povezane s ubistvima njegova oca i brata", napisao je Sadijev advokat Nick Kaufman u e-mailu koji je poslao Reutersu. U nastavku je optužio Prijelazno nacionalno vijeće za "barbarska smaknuća" i "groteskno zlostavljanje tijela".

Smatra kako takvi postupci dokazuju da niko iz bivše vlasti neće dobiti pravedno suđenje u Libiji kao što nitko neće dobiti pravdu za zločine počinjene nad njima. Sadi je trenutno u Nigeru gdje je pobjegao preko granice kada je Prijelazno nacionalno vijeće osvojilo Tripoli.

Libijska nova vlast je dala dozvolu za pokretanje istrage protiv Sadija zbog ubistva nogometaša 2005. godine.

Libijsko Prijelazno nacionalno vijeće je u nedjelju proglasilo oslobođenje. Vođa NTC-a Mustafa Abdul Jalil je tražio od Libijaca da iza sebe ostave građanski rat za dobrobit domovine.

Obdukcija tijela Moamera Gadafija pokazala je da je bivši libijski diktator upucan u glavu, piše BBC. Njegovo tijelo, zajedno s tijelom njegova sina Mutassima, je izloženo javnosti u hladnjači klaonice u Misrati.